Magyarország vár: Márton-napi vigasságok

Forrás: turizmus.com

 2022. november 03. 10:28

A libasült és az újbor nem hiányozhat az asztalról Márton-napkor. Mutatjuk, merre induljon az országban, ha a névadó szent ünnepéhez kapcsolódó hagyományokra is kíváncsi.

SZOMBATHELY különös becsben tartja Szent Márton ünnepét, hiszen éppen itt, az ókori Savariában született a későbbi toursi püspök. A székesegyház november 11-i ünnepi vesperását lampionos, fáklyás menet követi a szent szobrához.

Szombathely elmaradhatatlan Márton-napi hagyománya a római katonák  fáklyás menete

Fotó: Savaria Turizmus Nonprofit Kft.

Előtte egy héttel, november 5-én és 6-án a Vasi Skanzenben országos nagyvásárt és Libanapot tartanak, amit bábszínház és gyermekkoncertek is színesítenek. skanzen.savariamuseum.hu

 

A SZENTENDREI SKANZENBEN a Márton-napi mulatságok (november 12–13.), népszokások hangulatát a mosonmagyaróvári Lajta Néptáncegyüttes eleveníti meg.

A népzene és a tánc pillanatok alatt vidám hangulatot varázsol a Szentendrei Skanzenbe

Fotó: skanzen.hu

A portákon bepillanthatunk a vidám őszi társas munkák, a tollfosztás, kukoricamorzsolás légkörébe is, míg a gyerekek színes lampionokat készíthetnek a lámpás felvonuláshoz. A Skanzenben kézműves vásárral és libaételekkel is várják a látogatókat. skanzen.hu

 

A SÓSTÓI MÚZEUMFALU kínálatából sem hiányozhatnak a libaságok november 12-én. Számos színes családi programmal is készülnek.

Számos libasággal készül a Sóstói Múzeumfalu

Fotó: Sóstói Múzeumfalu

A kézműveskedni vágyók kipróbálhatják a „libahímelést”, a betűvetést lúdtollal, emellett zenés-táncos produkciók szórakoztatják vendégeket, akik a lúdvacsora után „Márton poharával”, vagyis a novemberre éppen kiforrott újborral is koccinthatnak. muzeumfalu.hu

 

A SZENNAI SKANZEN Márton-napi forgatagában november 12-én a kukoricafosztások hangulatát idézik meg kipróbálható munkafolyamatokkal, kézműveskedéssel, mesemondással és táncházzal.

Hagyományos libaételek is készülnek a szennai Márton-napon

Fotó: Szennai Skanzen

A múzeumban bemutatják a jeles nap somogyi, zselici hagyományait, időjárás- és egyéb jóslási praktikákat, miközben a hagyományos libaételek mellett kukorica-, tökételek és újbor is kóstolható. szennai.skanzen.hu


A cikk eredetileg a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány "Magyarország vár" című kiadványában jelent meg. A lap főtámogatója: