Magyarország vár: Mesélő kövek a Káli-medencében

Forrás: turizmus.com

 2022. október 24. 17:01

Egy balatoni bringás kirándulás az év bármely napján élvezhető. Sorozatunkban olyan kerékpáros túrákat ajánlunk, amelyek a tóparttól eltávolodva a térség kevéssé ismert tájaira, látnivalóihoz is elvezetnek.

A javasolt kitérővel együtt is csak 25 kilométer hosszú, így gyerekekkel is könnyen teljesíthető útvonal a balatoni térség gyöngyszemeként emlegetett Káli-medence mediterrán hangulatú településein vezet végig, érintve a kőtengerek különös sziklaalakzatait és az idilli Salföldet.

A zömében kisforgalmi közúton vezető körtúránk kiindulópontja Köveskál (1), a bűbájos faluból indulunk a Pannon-tengerről és az egykor itt működő vulkánokról mesélő kövek nyomába. A Káli-medencét átszelve, Kővágóörsön (2) áthaladva jutunk el az első megállónkat jelentő kékkúti Theodora-forráshoz (3), ahol szomjunkat olthatjuk.

A múlt békéjét őrzi a salföldi major

Fotó: Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány

Amennyiben le tudjuk zárni kerékpárjainkat, érdemes felfedezni az út túloldaláról induló, 15 állomásos Theodora tanösvény néhány állomását, a 8 kilométeres körtúrát következő alkalommal önállóan is bejárhatjuk.

Aki gyerekekkel teker, Kékkút után feltétlenül tegyen pár kilométeres kitérőt Salföld felé: a múlt békéjét őrző salföldi majorban (4) őshonos magyar állatokat, racka juhot, baromfit, pásztorkutyát és bivalyt is lehet látni, a gyerekeket kisállatsimogató és hatalmas játszótér, az idősebbeket illatos fűszer- és gyógynövénykert várja.

A 24 km-es túra útvonala

Fotó: Magyarország vár

A kellemes időzés után, a körtúrára visszatérve, legyünk óvatosak, Kékkút után az útvonal rövid szakaszon forgalmas közúton halad. Az elágazás után azonban újra kisforgalmú aszfaltút visz minket a szépen faragott kőkereszteket és népi házakat őrző Mindszentkállára (5), majd az igényes vendéglátóhelyekkel csalogató Szentbékkállára (6). (A települések nevében visszaköszönő Kál nevet Árpád egyik vezére viselte, egykoron az ő téli szállása lehetett ez a vidék.)

Frissüljünk fel az egyik kerthelyiségben, majd induljunk el a Balaton-felvidék egyik legkülönlegesebb látványosságához, a kőtengerhez (7). Az itt látható hatalmas kőtömbök a Pannon-tenger üledékéből álltak össze, felszínüket az időjárási elemek több millió éve formálják. Adjunk időt a gyerekeknek bújócskázni a sziklaformációk között, mi pedig próbáljuk megbillenteni a gigantikus ingókövet.

A kőtenger gigantikus ingókövei

Fotó: Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány

Az utolsó szakaszon, Szentbékkálláról a zötyögős Öreghegyi földúton elindulva, a szőlőültevények szépségében gyönyörködve tekerhetünk vissza túránk kiindulópontjához.

Útvonal: Köveskál–Kővágóörs–Kékkút–Salföld–Mindszentkálla–Szentbékkálla–Köveskál

Táv: 19 km + 5 km a salföldi kitérő

Nehézségi fok: könnyű

Az útvonal a Balatonbike365 applikációban digitálisan is elérhető.

Így főz a Balaton

Fotó: Fraunholcz Attila

Ha a kerékpáros kalandozást szívesen összekötné kulináris élvezetekkel, keresse az Így főz a Balaton c. könyvet, amely a térség ikonikus vendéglátóhelyeihez is elkalauzolja.


A cikk eredetileg a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány "Magyarország vár" című kiadványában jelent meg. A lap főtámogatója: