Magyarország vár – Mesélő villák

Szerző: Vajk Brigitta

Forrás: turizmus.com

 2021. szeptember 26. 17:26

A 19–20. század villaépítészetének néhány, a közelmúltban megújult ékköve hajdani pompájában ragyogva tárja elénk a múltat és hajdani lakóinak életét.

Villa Gyetvai, Balatonfüred

A legszebb 19. századi villák közül való az egykori Esterházy birtokon álló szecessziós épület, amelyet az államosítás után vállalati üdülőnek használtak, és kis híján az enyészeté lett.

A legszebb 19. századi villák egyike

Fotó: Villa Gyetvai / Barabás Zsófi

Csipkerózsika-álmából felélesztve 2019-től kulturális szalonként született újjá. Jelenleg festménykiállításnak ad otthont, de hétvégenként borkóstolókra, pincelátogatásra is invitál. villagyetvai.hu

 

Lenck-villa, Sopron

A 19. századi gazdag soproni kereskedőcsaládok fényűző, nagypolgári villáinak egyike a Lenck család elszegényedése után kalandos sorsra jutott. Lakott benne trónörökös (a későbbi dán király), és 1913-ban itt nyílt meg Sopron első állandó múzeuma.

Még egy trónörökös is lakott benne

Fotó: Lenck-villa

Az idővel lepusztult épület 2020-tól ismét régi, klasszicizáló fényét mutatja, kiállítása pedig arról mesél, hol találkozik össze a kézműves és a városi nagypolgár világa. lenckvilla.hu

 

Borsos-villa, Debrecen

A cívisváros ritka gyöngyszemét Debrecen egykori főépítésze, Borsos József tervezte saját családja számára. Az egykori kertvárosi területen ma lakótelep áll, ebből tűnik ki ékszerdobozként a több mint százéves, 2020-ban felújított csodás villa.

Egy főépítész tervezte a saját családjának

Fotó: Borsos-villa

A korábban irodalmi múzeumként funkcionáló épület ma közösségi térként működik, programok, kiállítások otthona. visitdebrecen.com

 

Bencs Villa, Nyíregyháza

Sóstó 1920-as és 30-as években épült nagypolgári villái közül leginkább Nyíregyháza akkori polgármesterének, Bencs Kálmánnak és családjának az otthona tűnik ki. Az épület néhány éve teljesen megújult.

Nyíregyháza egykori polgármesterének otthona volt

Fotó: Bencs Villa

Történelmi kávézó és a békebeli évek polgári hangulatát bemutató állandó kiállítás várja a betérőt, de irodalmi szalonok, koncertek és időszaki kiállítások is helyet kapnak a falai között. bencsvilla.hu


A cikk eredetileg a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány "Magyarország vár" című kiadványában jelent meg. A lap főtámogatója: