Magyarország vár – Vendégségben a legendák kastélyában

Szerző: Támogatott tartalom

Forrás: turizmus.com

 2021. szeptember 05. 18:20

Egy főúri család több évszázadot felölelő, izgalmakkal, rejtelmekkel, szerelmekkel és legendákkal átitatott története, a hétköznapok derűi, könnyei és nem utolsósorban intrikái szövik át a gyönyörűen felújított nádasdladányi Nádasdy-kastély minden zugát.

Az ide látogató ne számítson száraz dátumok, történelmi események zuhatagára, mert a termekben, szobákban, az udvaron, a parkban vagy a tóparton bóklászva mindenekelőtt a kastély egykori lakóinak társasági és családi életébe kukkanthat be, miközben az interaktív, digitális tárlatvezetésen bejárhatja az egész házat.

A birtokon a kastély egykori lakóinak társasági és családi életébe kukkanthatunk be

Fotó: Bata Tamás

Vissza a 19. századba

Aki belép a Nádasdy-kastélyba, vendégnek érezheti magát: helyet foglalhat a korabeli bútorokkal berendezett enteriőrökben, beülhet családtörténeti filmvetítésre, fényképalbumot lapozgathat a szalonban, kávézhat a rekonstruált télikert kényelmes foteljeiben, olvasgathat a régi pompáját visszanyert galériás könyvtárteremben, vagy akár piknikezhet a kertben, ahogy egykor a Nádasdyak tették.

Kis szalon

Fotó: Bata Tamás

Korabeli vagy korhű bútorokkal, berendezési tárgyakkal pótolták az elveszett bútorokat

Fotó: Bata Tamás

A hajdani főúri élet valósághű megelevenítése érdekében az idén augusztusban befejeződött felújítás során korabeli vagy korhű bútorokkal, berendezési tárgyakkal pótolták azt, amit a II. világháború alatt és után széthordtak. Az eredeti csillárok a ház legimpozánsabb termében, az Ősök csarnokában nyűgöznek le, körbevéve az egykori, neves lakókról készült festményekkel, a faragott családi címerrel.

 

Legendák és modern technika

Látványos filmek mutatják be a kastélyhoz és a családhoz kapcsolódó legérdekesebb történeteket: az építtetők, gróf Nádasdy Ferenc és Zichy Ilona grófnő legendás szerelmét, a leghíresebb Nádasdy házaspárok életét vagy éppen az építkezést 3D-ben.

Ősök csarnoka – a csillár eredeti

Fotó: Bata Tamás

A gyerekeknek készített animációs film a kastély korabeli technikai érdekességeiről és különleges belső kommunikációs eszközeiről, például a beszélőcső-hálózatról mesél.

A könyvtárban leülhet olvasgatni a látogató

Fotó: Bata Tamás

A 19. század végén, Tudor-stílusban épült kastély rendkívül modernnek számított, hiszen bevezették a vizet, a gázvilágítást, a szobákat légbefúvásos rendszerrel fűtötték. Kuriózum, hogy a konyha külön épületben üzemelt, az ételt pedig a pincébe vezetett föld alatti síneken szállították.

 

Filmesek kedvence

A Nádasdyak romantikus angol kastélyokat idéző rezidenciája megihlette a külföldi filmeseket is, olyan népszerű filmsorozatokban bukkant már fel, mint a Borgiák, a Drakula vagy az Underworld.

S ma már történetének az is csupán egy epizódja, hogy a rendszerváltást követően egyetlen aláíráson múlott, hogy ez a csodaszép kastély magyar tulajdonban maradt.

Neves Nádasdyak

A család férfi tagjai rendre jelentős szereplői voltak a magyar történelemnek. Nádasdy Tamás 1554-ben az ország nádora lett, fia, Ferenc kiváló hadvezérnek bizonyult a törökök ellen, akit a kortársak Fekete bégnek neveztek. A 17. században élt Nádasdy Ferenc országbíró, királyi helytartó, műgyűjtő, bőkezű mecénás, két évszázaddal később Nádasdy Lipót belső titkos tanácsos, Komárom megye főispánja.
(Fotó: Bata Tamás)


A cikk eredetileg a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány "Magyarország vár" című kiadványában jelent meg. A lap főtámogatója: