Magyarország vár: Nyíregyházán télen sem unatkozhatunk

Szerző: Vajk Brigitta

Forrás: turizmus.com

 2022. december 07. 15:39

Adventi fények, digitális kaland a hagyományőrzés szentélyében, kvízszőnyeg, VR-utazás, toronytúra, csobbanás és Zöld Piramis – a nyírségi megyeszékhely télire is tartalékolt élményeket a látogatónak.

Toronyséta és ünnepi fények

Adventkor karácsonyi fények, ízek és illatok csábítják a Kossuth térre a sétálókat, az ünneplést helyi zenekarok és előadók karácsonyi dalai teszik meghittebbé. A fényeket 29 méter magasról is megcsodálhatjuk, a római katolikus templom toronykilátójából, de a turisztikai információs irodából induló belvárosi sétán, akár időutazást is tehetünk VR-szemüveg segítségével az 1900-as évek elejére, a tér akkori piaci forgatagába.

A karácsonyi fények mellett ízek és illatok is csábítanak a Kossuth térre

Fotó: Nyíregyházi Turisztikai NKft.

Hatalmas séták és csobbanás

A Sóstói-erdő nemcsak a város tüdeje, hanem a nyíregyháziak kedvenc kirándulóhelye is. Ha már kilubickoltuk magunkat a Sóstó partjánál elterülő, gyógyvizéről is híres, többgenerációs Aquarius Élményfürdőben, és a gyerekeket is sikerült kicsalogatni Jack Sparrow kapitány kalózhajójából, akkor jöhet a hatalmas séta tó körül.

Kihagyhatatlan családi program a többgenerációs Aquarius Élményfürdő

Fotó: Nyíregyházi Turisztikai NKft.

Akár kocoghatunk is az itteni rekortánpályán vagy az erdőben, ahol tornapálya, játszótér és szalonnasütőhely is található.

 

Állati kalandok

Az Európa legjobb állatparkjának háromszor is megválasztott Sóstó Zoo télen is tele van programokkal. A Zöld Piramisban sosincs tél, és nemszeretem állatokat is simogathatunk, csak arra ügyeljünk, el ne tévedjünk függőhidak útvesztőjében.

Az állatparkban télen is egzotikus növények dzsungelében sétálhatunk

Fotó: Vajk Brigitta

A 35 hektáros parkban „bejárhatjuk” az összes kontinest, ötszáz állatfaj ötezer egyede várja, hogy felfedezzük. Csak óvatosan, az állatkert két szállodája előtt életnagyságú T-rex áll lesben!

 

Petőfi az étlapon

A Sóstói Múzeumfalu külön kiállítással ünnepli a költő születésének 200. évfordulóját. A Kalamáris Vendéglőben virtuális étlapon kínálják Petőfi Sándor költeményeit.

A Sóstói Múzeumfalu Kalamáris Vendéglőjében virtuális étlapon kínálják Petőfi költeményeit

Fotó: Sóstói Múzeumfalu

De ide jóllakottan kell érkezni, mert az asztalokon étel helyett tabletek várják a vendéget, és szellemi táplálékot rendelhetünk a digitális étlapról. Ha kiválasztottunk egy Petőfi-verset, meghallgatása után a virtuális pincér játékba invitál, és a válaszokat maga Petőfi „értékeli”.

 

Kállay Gyűjtemény

Az ősi arisztokrata család hajdani otthonában kialakított gyűjtemény nemcsak az egykori miniszterelnök, Kállay Miklós családjának értékes relikviáit mutatja be, hanem izgalmas városismereti kalandra is invitál.

Izgalmas városismereti kalandra is invitál a Kállay Gyűjtemény

Fotó: Nyíregyházi Turisztikai NKft.

A látogató kvízszőnyeg, VR-szemüveg és egyéb interaktív megoldások segítségével játszva fedezheti fel Nyíregyháza regényes történetét. Figyelmet érdemel az országosan egyedülálló rendjelgyűjtemény is.

 


 

A cikk eredetileg a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány "Magyarország vár" című kiadványában jelent meg. A lap főtámogatója: