Magyarország vár: Somogyi élménytúra Balatonföldvár és Ságvár között

Forrás: turizmus.com

 2022. december 19. 17:16

Egy balatoni bringás kirándulás az év bármely napján élvezhető. Sorozatunkban olyan kerékpáros túrákat ajánlunk, amelyek a tóparttól eltávolodva a térség kevéssé ismert tájaira, látnivalóihoz is elvezetnek.

Útvonal: Balatonföldvár–Szántód–Szántódpuszta–Jabapuszta–Töreki–Balatonszéplak–Zamárdi–Balatonföldvár

Táv: 45,8 km

Nehézségi fok: közepes

A dimbes-dombos somogyi táj szépsége decemberben is megmutatkozik a Ságvár környékére vezető bringás útvonalon, és az útközben legyőzött 500 méteres szintemelkedésnek hála, a hűvös időjárás ellenére sem fogunk fázni a nyeregben, azonban a gurulós szakaszokhoz jó, ha van nálunk egy plusz réteg ruha.

Kiindulási pontként keresve sem találnánk jobbat Balatonföldvárnál (1), ahol a közelmúltban európai színvonalú kerékpáros központot adtak át. A balatonfüredi kerékpáros központ testvéreként megnyílt, BalatonBike365 Port névre keresztelt centrumban klasszikus és elektromos rásegítésű kerékpárokat egyaránt bérelhetnek a déli partot és a somogyi tájakat felfedezni vágyók, emellett elvégezhető a saját járművek szervizelése, és túrainformációkat is kaphatunk.

Bemelegítésként sík terepen, a Balatoni Bringakörön tekerünk el Szántódig, ahol éles kanyarral délnek fordulunk, hogy a 7-es főúton a kerékpárt áttolva meginduljunk Szántódpuszta (2) és Jabapuszta felé. Az egykori majorság helyén kialakított, 150-200 évvel ezelőtti birtok képét mutató Szántódpusztai Idegenforgalmi és Kulturális Központ jelenleg felújítás miatt nem látogatható.

A 45,8 km hosszú, közepesen nehéz túra útvonala

Fotó: Magyarország vár

A körtúra mintegy 500 méternyi szintemelkedésének nagy részét a túra középső szakaszán, a lustán hullámzó somogyi dombok között győzzük le. Ezen a szakaszon gyönyörű erdei utakon tekerhetünk, és ha szerencsénk van, őzeket, szarvasokat is láthatunk. Az erdészeti aszfaltút végénél, a csodálatos környezetben található Aliréti Vadászháznál (3) érdemes pihenőt tartani, innen utunkat ugyanis – különösen eső után nagy – odafigyelést igénylő földúton folytatjuk. Törekiben (4) hangulatos pihenőhelyen ejtőzhetünk, de egyhuzamban is elgurulhatunk a 9 kilométer hosszú, az itteni mesterséges tavak gazdag madárvilágába betekintést nyújtó Töreki tanösvényig (5).

A szürkészöld színével télen is hívogató Balaton partjára visszaérve készítsünk egy szelfit, és csodáljuk meg a Tihanyi-félsziget látványát a Balaton szíve szobornál Zamárdiban (6), majd, ha még érzünk magunkban lendületet, tekerjünk fel a település határában lévő szőlőhegyre a Kőhegyi-kilátóhoz (7). Az egykori apátsági présház helyére épült kilátóból a fél Balatont és a környező somogyi dombvidéket is belátni.

Levezetésként ismét a tavat övező aszfaltcsík vezet vissza bennünket Balatonföldvárra, ahol a Hajózástörténeti Látogatóközpont és Kilátó (8) interaktív kiállításain mindent megtudhatunk a balatoni hajózás történetéről, majd egy pohár meleg itallal felvértezve búcsúzóul még egyszer megcsodálhatjuk a téli tó látványát.

Az útvonal a Balatonbike365 applikációban digitálisan is elérhető.

Így főz a Balaton

Fotó: Fraunholcz Attila

Ha a kerékpáros kalandozást szívesen összekötné kulináris élvezetekkel, keresse az Így főz a Balaton c. könyvet, amely a térség ikonikus vendéglátóhelyeihez is elkalauzolja.

 


 

A cikk eredetileg a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány "Magyarország vár" című kiadványában jelent meg. A lap főtámogatója: