Magyarország vár – Szent Márton szülőföldjén

Szerző: Vajk Brigitta

Forrás: turizmus.com

 2021. november 12. 09:37

Európa népszerű szentje, Márton a római Savariában, a mai Szombathelyen látta meg a napvilágot 316-ban. Márton-nap környékén programok sokaságával idézik meg a szent emlékét a városban, amelyet ilyenkor különösen érdemes felkeresni.

Márton volt az első olyan szent, akit nem mártírhalála, hanem életvitele miatt avattak szentté. Emlékét és a 20. század elején Szombathelyen is újjáéledt kultuszát a városban a Szent Márton-templom és a Kálvária templom között húzódó Szent Márton történelmi sétaút őrzi. A koponyaereklyéjét rejtő hermát ma a város székesegyházában találjuk meg, de a sétaúton találkozhatunk Szombathely másik híres szentje, Szent Quirinus emlékeivel is.

 

Nagyvásár és lampionok

A nevezetes Szent Márton-napi országos nagyvásárt a Vasi Skanzen 250 év népi építészetét őrző falusi házai között rendezik meg minden évben, idén november 5–6. között. Az egész Kárpát-medencéből érkező árusok és kézművesek kínálják itt portékáikat, a standok között pedig sült gesztenye, kürtős kalács és libapecsenye ínycsiklandó illata csábít kóstolásra.

Igazi látványosság Márton-napi lampionos felvonulás

Fotó: Mészáros Zsolt

Igazi látványosság a Márton-napi lampionos felvonulás: november 12-én több százan sétálnak át a belvároson kis Márton-lámpással a kezükben a székesegyháztól a Szent Márton-templomhoz. A hangulatos menetet korhű viseletbe öltözött marcona római katonák vezetik.

November 13-án pedig Vasparipán Szent Márton nyomában címmel vezetett kerékpártúra indul az Alpokalján, bor- és libakóstolóval (szombathelypont.hu).

Szombathely térségében érdemes betervezni egy kerékpártúrát

Fotó: Mészáros Zsolt

Libalakomák és újborünnep

Aki Márton napján libát nem eszik, az egész évben éhezik! – hirdették a régiek, de Márton (napja) egyben az újbor bírája is, hiszen az ilyenkorra kiforrt borból bizton meg lehetett állapítani, milyen évjárat várható. Szombathely éttermei egész novemberben Márton-napi kóstolókkal csábítják asztalukhoz az ínyenceket, akik a libasült, a libamáj, a gesztenyeételek, valamint az őrségi sütőtökből készült különlegességek mellé újbort is kóstolhatnak. Az asztalfoglalás erősen ajánlott!

 

Isistől a belle epoque-ig

A Kárpát-medence egyik legrégebben lakott városaként azonban Szombathely számos egyéb látnivalót is kínál, és ezeket sétatávolságra találjuk a barokk kor és a belle epoque, azaz a 19–20. század fordulójának eklektikus épületeivel tarkított belvárosban.

A püspöki palota egyik szobája

Fotó: Mészáros Zsolt

Az impozáns püspöki palota ma a Szily János Látogatóközpontnak is otthont ad, ahol az elmúlt évszázadok püspökeinek pompás bútorokkal és műkincsekkel berendezett, freskókkal gazdagon díszített lakó- és fogadótermeit csodálhatjuk meg.

NE HAGYJA KI!

Gyönyörködjön Szombathely panorámájában a faóriások gyűrűjében álló, felújított, 100 éves műemlék víztoronyból! Az első szinten a kiterjesztett valóság (AR) technológiáját is használó modern kiállítás tárja fel a víz és az ember viszonyát.
Fotó: Mészáros Zsolt

Innen néhány percnyire, a római kor harmadik legnagyobb Isis-templomának helyén az Iseum Savariense múzeuma várja a látogatókat. Az istennő újjáépített szentélyét és a város római múltját megidéző kiállítás egyaránt izgalmas kicsiknek és nagyoknak.

Szombathely római múltját mutatja be az Iseum Savariense

Fotó: Mészáros Zsolt

Az Iseumtól néhány lépésre, de időben évezredeket ugorva találjuk a legújabb kiállítóhelyet: a Schrammel-gyűjteményben az Európa-hírű szobrász- és keramikusművész, Schrammel Imre életművével ismerkedhetünk meg, akinek szintén Szombathely a szülővárosa.


A cikk eredetileg a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány "Magyarország vár" című kiadványában jelent meg. A lap főtámogatója: