Magyarország vár – Tisza-tó, a varázslatos vadvízország

Szerző: Pintér Tünde

Forrás: turizmus.com

 2021. augusztus 03. 15:22

A strandolás önfeledt örömein túl számos aktív és természetközeli élményben mártózhatunk meg hazánk második legnagyobb tavánál.

A tó partjára érkezve szelíd díszletek: szélben susogó ártéri erdők, lustán elnyúló víztükör és lágyan ringatózó nádasok látványa fogad bennünket. Elég egy mély lélegzetvétel, hogy átvegyük a békét árasztó táj nyugalmát, és készen álljunk egy felejthetetlen nyaralásra.

Varázslatos díszlet fogad a Tisza-tónál

Fotó: 123rf.com

Mit csináljunk?

Pattanjunk nyeregbe: a tókerülés itt 67 kilométernyi tekerést jelent a töltésen, ahonnan mint egy természetes kilátóból gyönyörködhetünk a víztükör és a táj látványában. A tavat átszelő, Poroszló és Tiszafüred közötti szakasz idén az Év Kerékpárútja lett. Biciklit több helyen, például a Tisza-tavi Kerékpáros Centrumban bérelhetünk, vagy csatlakozhatunk a Hortobágyi Nemzeti Park egyik e-bike-túrájához.

A tavat átszelő, Poroszló és Tiszafüred közötti szakasz idén az Év Kerékpárútja lett

Fotó: AMFKI

Felfrissülésként jöhet egy csobbanás a megszépült szabadvízi strandok egyikén, ahol családbarát szolgáltatások teszik kényelmessé a pihenést. Kisgyerekes családoknak jó szívvel ajánljuk Poroszló sekély vizű partszakaszát, a tiszafüredi szabadstrandon fitneszparkot, multifunkcionális sportpályát és Tourinform-irodát is találunk, Sarudon pedig hatalmas vízi játszótéren és trambulinparkban tombolhatnak a gyerekek.

 

Ne hagyjuk ki!

A tó különleges vadvilágát a vízről lehet a legjobban megismerni. A festői holtágak és a rejtett lápvilág bebarangolásához motoros vagy evezős csónakot, kajakot, kenut bármelyik kikötőben bérelhetünk. A poroszlói Fűzfa Kikötőből csónakkal juthatunk át a Tisza-tavi vízi sétány 1500 méter hosszú, nádasban kanyargó pallóútjához. A Tiszavirág ártéri sétaúton és a gumicsizmában bejárható Örvényi Pákász tanösvényen a Göbének nevezett belső tó és a lápvilág titkait fürkészhetjük ki.

Kizárólag vízi úton megközelíthető ez a kilátó

Fotó: AMFKI

Az új Fattyúszerkő és a Bölömbika kilátó azért különösen izgalmas, mert kizárólag vízi úton megközelíthetők. A kiskörei báziskikötőből két egymásnak fordított csónakot formázó toronyból nézhetünk körül.

 

Nekünk tetszett

A Tisza-tavi Ökocentrum kormoránbemutatójának sztárja, Gúnár, épp olyan barátságos, mint a park baglyai, gólyája és vidrái. Kishajós programjukon halászó gémek, bakcsók, kormoránok, hódvárak is megcsodálhatók. A sarudi Tisza-tavi mini ZOO kedves állatait etetni, simogatni is lehet.

 

Gasztrotippek

  • Sulyom tájétterem, Sarud: igényes bisztrókonyha helyi alapanyagokból.
  • Poroszlói Rétesház: frissen sütött házi rétesek, sós és édes finomságok.
  • HelloHal Halfalatozó, Tiszaörvény: klasszikus és trendi édesvízi halételek.

 


A cikk eredetileg a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány "Magyarország vár" című kiadványában jelent meg. A lap főtámogatója: