Magyarország vár: Tokaj szőlővesszein…

Szerző: Vajk Brigitta

Forrás: turizmus.com

 2022. október 07. 07:49

Tokaj-Hegyalján számos helyi mese szól a Tiszában, a Bodrogban, a tokaji Nagy-Kopasz hegyen és a Várhegyen élő segítő tündérekről, akik áldásos hatással vannak a messze földön híres tokaji borra. A világörökségi tájat azonban kivételes természeti értékeiért is megéri felkeresni.

Világörökség

Hazánk egyetlen világörökségi borvidékének felfedezését kezdjük Tokajban, a Világörökségi Bormúzeumban, ahol a látogató gyalog, kerékpáron vagy kis piros Fiattal járhatja be virtuálisan a térséget, hogy aztán minél nagyobb kedvet kapjon a környék valóságos bebarangolására is.

A Tokaji borvidék őszi színei

Fotó: Bihari Zoltán

A főszerepet a múzeumban természetesen a tokaji bor kapja, szinte mindent megtudhatunk fajtáiról, termesztéséről, a híres dűlőkről, sőt a legendás gönci hordót is megismerhetjük, amely hagyományos magyar űrmérték is volt.

Virtuális autókirándulást is tehetünk a Világörökségi Bormúzeumban

Fotó: Vajk Brigitta

Túrák

Tokajból kisebb-nagyobb túrákra indulhatunk, a Tisza-híddal szemben visz fel a lépcsősor a Finánc-dombi kilátóhoz, az előttünk elterülő alföldi panorámáért ne hagyjuk ki! A Nagy-Kopasz hegy Tokaj felől két úton is megközelíthető. A Borostyán tanösvény a vasútállomással szemközti táblával kezdődik. Ha sorait figyelmesen végigolvassuk, sok információ ragadhat ránk a hegy geológiai adottságairól, növény- és állatvilágáról.

Többféle vízi járművel is lehet a Bodrogon kirándulni

Fotó: Vajk Brigitta

Vízi élmények

Hajóra szállni ezen a vidéken is az egyik legüdítőbb időtöltés. A Bodrog Tokajban találkozik a Tiszával: a látogató egyórás sétahajójáratokon csodálhatja meg a vízi világot. A közeli bodrogkisfaludi Kalóz Kikötőben jogosítvány nélkül vezethető, 12 személyes buli-pontont bérelhetünk, de van itt „vízi ryder”, azaz motorcsónak, valamint túrakajak és -kenu is az aktív kikapcsolódást keresőknek.

Kerékpártúrázók a Kőporosi pincesornál

Fotó: Fucskó Hajnalka

Két keréken

Tokajból mintegy másfél óra alatt lehet eljutni két keréken Tolcsvára, amelynek 18. századi virágzó főúri jellegét idézik fel az itt található nemesi rezidenciák. A felújított Szirmay–Waldbott-kastélyba érkezők a klasszicista stílusú épület és az itt élt családok részletekben bővelkedő történetét ismerhetik meg a különleges installációk, érintőképernyők és az interaktív pultok segítségével.

A Szirmay–Waldbott-kastély

Fotó: Titkóné Takács Mónika

Innen pedig már csak 15 kilométert kell tekerni Hercegkút világörökségi látványosságáért: a falu két végén, a Gomboshegyi és a Kőporosi pincesoron összesen több mint 190 zöldfű-tetős, háromszög formájú pince sorakozik egymás fölött négy szinten. A Kőporosi új élménypontján, a Borpavilonban nemcsak a borkóstolásra érkezőket, hanem a természetjárókat és a kisgyerekes túrázókat is szívesen látják.


A cikk eredetileg a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány "Magyarország vár" című kiadványában jelent meg. A lap főtámogatója: