Magyarország vár – Utazás a Föld körül Nyíregyházán

Szerző: Pintér Tünde

Forrás: turizmus.com

 2021. augusztus 26. 11:25

Már önmagában a Föld körüli utazásra hívó állatkertje miatt érdemes elutazni Nyíregyházára, és akkor még nem beszéltünk a változatos fürdőzési lehetőségekről és a város által kínál kulturális élmények sokaságáról.

Krúdy Gyula, Váci Mihály és Benczúr Gyula szülővárosába érkezve irány a városmagtól északra eső Sóstógyógyfürdő, itt találjuk ugyanis a város legérdekesebb látnivalóit.

 

Öt kontinens állatai

Csodálatos falfestések és élő növények teremtenek autentikus hangulatot a Nyíregyházi Állatpark új attrakciójaként megnyílt India-házban, az épület szirticápák, páncélos rinocéroszok és szárazföldi teknősök otthona.

A gyerekek egyik kedvence a fókashow

Fotó: Sóstó Zoo

A Sóstó Zoo területét bejárva azonban Földünk szinte minden szegletének állatvilágát megismerhetjük: a Viktória-házban hangoskodó madarakat és csendes hüllőket, az Ócenáriumban félelmetes cápákat és színpompás halakat, Tarzan ösvényén méltóságteljes afrikai állatokat. Feltétlenül meg kell nézni a játékos kaliforniai oroszlánfókák bemutatóját is.

 

Séta a múltba

Az állatkerttől csak egy ugrás a 150 évvel ezelőtti falusi miliőt idéző Sóstói Múzeumfalu. A nyár folyamán megelevenednek a porták, olyan érdekes programoknak lehetünk részesei, mint a bőrözés, a gyógyteakóstolás, a népi játszóudvar vagy a tapintható népi kultúra bemutatása. Az időszaki kiállítások egyike a matyó népművészet színpompás világába enged bepillantást.

A falusi portákon kézműveskedni is lehet

Fotó: Sóstói Múzeumfalu

3 kihagyhatatlan kiállítás Nyíregyházán:

  • KÁLLAY-KÚRIA: Család- és várostörténeti kiállítás, rendjelgyűjtemény, Máltai terem.
  • JÓSA ANDRÁS MÚZEUM: Régészeti és néprajzi tárlat, Benczúr Gyula-emlékkiállítás.
  • SELFIE MUSEUM AND CAFÉ: Fotózkodás romantikus, luxus, trendi és cuki jelenetekben.

 

Fürdőzés egész évben

Nyíregyházán válogathatunk a hűsítő élmények között is. A természetes vizek kedvelői a Sóstó déli felében kialakított Tófürdőben csobbanhatnak, sós, szikes vízének évszázadok óta gyógyító hatást tulajdonítanak. A hatalmas ősfás területen elhelyezkedő Parkfürdő nyitott medencékkel és az ország egyik legnagyobb poolbárjával csalogat.

Igazi családi fürdő az Aquarius

Fotó: Aquarius Élményfürdő

Hűvösebb időre pedig ott a fedett Aquarius Élményfürdő csúszdákkal, sodrófolyosóval, hullámmedencével, inka romtemplommal és kincses szigettel.

 

Városnézés emeletes busszal

Ha úgy érezzük, még nem láttunk eleget, pattanjunk fel a piros, emeletes városnéző buszra, amely Sóstóról a belvárosba közlekedik körjáratként. Jegyünk 24 órára szól, így kényelmesen, akár több utazásra elosztva fedezhetjük fel a hangulatos tereket, az öt nagy felekezet templomait, és a szabadtéri színpadnál is leszállhatunk.

Szervezett kerékpáros túrák is indulnak a városban

Fotó: Nyíregyházi Turisztikai Nonprofit Kft.

Aki aktívabban szeretnék felfedezni a környéket, az bérelhet kerékpárt az állatkerti Tourinform-irodában, csatlakozhat egy szervezett kerékpáros kiránduláshoz vagy a szeptember 4-ei Rétközi kerékpáros örökségkörhöz.

Fesztiváltipp:
  • VIDOR FESZTIVÁL (08. 27.–09. 04)– Összművészeti fesztivál a vidámság jegyében.
  • TIRPÁK FESZTIVÁL (09. 18–19.) – Gasztronómia, hagyományok, koncertek.

 

További turisztikai információk: nyiregyhaza.info.hu


A cikk eredetileg a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány "Magyarország vár" című kiadványában jelent meg. A lap főtámogatója: