Magyarország vár – Vadregényes vízitúra a Dunakanyarban

Szerző: Szerdahelyi Krisztina

Forrás: turizmus.com

 2021. augusztus 31. 15:08

Magyarország egyik legszebb pontja a Visegrádi-hegység és a Börzsöny közé szorított Duna kanyarulata. Aki a vidék természeti kincseit és történelmi emlékeit a szárazföldön már bejárta, annak evezős túrán, a vízről is érdemes megcsodálni a tájat.

Kenuval épp olyan tempóban haladhatunk, hogy egy nap alatt kényelmesen megtegyük a Dunakanyar legszebb, Zebegénytől Kismarosig tartó szakaszát. Közben lesz időnk bámészkodni, egy-egy zátonynál, vadregényes szigetnél megpihenni, strandolni, és még a legjobb Duna-parti büféket is kipróbálhatjuk.

Egynapos kényelmes túra a Zebegénytől Kismarosig tartó látványos dunai szakasz

Fotó: MKKSZ / evezitthon.hu

Rögtön a zebegényi part mentén csodáljuk meg a település történelmi hangulatú házait. Különleges élmény a szomszédos Zebegényi-sziget, ahol a zátonyon bokáig érő kavicsba süllyed a lábunk. Dél felé evezve hamarosan újabb festői látvány fogad: feltűnik Lepence, majd a magasban a Dunakanyar dísze, a visegrádi vár.

Nagymarost elérve a kompállomás alatt kiköthetünk, hogy kicsit megmozgassuk a lábunkat, és együnk-igyunk, fagyizzunk a part menti sétányon.

A visegrádi vár alatt is elhalad a dunai vízitúra

Fotó: MKKSZ / evezitthon.hu

Tovább csorogva, a Salamon-torony szomszédságában, a folyó közepén – vízállástól függően – egy óriási zátony húzódik. Lapátoljunk tovább a Szentendrei-szigetcsúcsig, ahol a népszerű szabadstrandon mi is bátran megmártózhatunk. Innen már célegyenesbe fordulunk: a bal part közelében haladva, sűrű erdővel borított szigetek közt vezet az utunk a néhány kilométerre fekvő Kismarosig.

 

Gasztrotippek evezősöknek

Tandem: remek limonádék és egyszerű ételek a nagymarosi Felsőmezőn, a régi vízműházból kialakított bárban és teraszán.

Piknik Manufaktúra: ételbár és terasz kézműves sörökkel, házi szörpökkel, hamburgerekkel, szendvicsekkel a nagymarosi Duna-parti sétányon.

Nomád Bár: Mezítlábas közösségi szórakozóhely a nyárfák alatt, Nagymarostól délre, szemközt a Szentendrei-szigetspiccel. Lengőhinta, pihenőágyak, büfé.

 

Ezt is érdemes kipróbálni: lapátolás az Ipolyon

Kevesen ismerik, ezért igazi kalandot ígér az evezés az egyik legbájosabb hazai folyónkon. A Kárpátok belső ívének vizét levezető Ipoly a magyar határt Ipolytarnócnál éri el, felső szakaszát Drégelypalánkig csak gyakorlottabb evezősöknek ajánljuk.

Legvadabb része Ipolyvece és Drégelypalánk közé esik, itt a rendkívül kanyargós, gyors, sok bedőlt fával, uszadéktorlaszokkal tarkított folyó nagyon izgalmas kenutúrás élmény.

Az Ipoly szelídebb részén a kezdők is bátran kipróbálhatják az evezést

Fotó: 123rf

Drégelypalánktól a Dunáig a víz lecsendesül, ezt a szakaszt már kezdők is bátran kipróbálhatják. Ipolydamásd előtt a folyó a Börzsöny és a szlovákiai Burda-hegység között halad, itt átevezni egyedülálló élmény.


A cikk eredetileg a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány "Magyarország vár" című kiadványában jelent meg. A lap főtámogatója: