Magyarország vár – Vándorló vízimadarak nyomában

Szerző: Szerdahelyi Krisztina

Forrás: turizmus.com

 2021. október 21. 15:52

Magyarország vizes élőhelyei, a környező nádasok, ligetek, csalitosok páratlanul gazdag madárvilágnak adnak otthont. Az őszi idény különösen kedvez a vízimadarak megfigyelésének: ilyenkor lehetünk szemtanúi a téli szálláshelyükre tartó darvak és vadludak lenyűgöző vonulásának.

Daruhúzás az Alföldön

A 20. század elejéig a Kárpát-medencében is fészkeltek darvak, de élőhelyük szűkülése miatt ma már nem költenek Magyarországon. Néhány évtizede azonban ismét seregestül láthatjuk őket: daruvonulás idején több tízezres csapatokban ejtik útba az Alföldet.

A Hortobágyon október második felében gyűlik össze a legtöbb nagy testű vándormadár

Fotó: HNPI / Szilágyi Attila

A Hortobágyon október második felében gyűlik össze a legtöbb nagy testű vándormadár, majd továbbvonulva a Dél-Alföldön november közepére éri el csúcsát a téli szálláshelyükre tartó darvak száma. Itt töltött pihenőjük során csodálhatjuk meg a daruhúzásnak nevezett káprázatos jelenséget: a madarak reggelente kirepülnek a mezőkre magvakat keresi, majd naplementekor hatalmas rajokban térnek vissza éjszakai pihenőhelyükre, a biztonságot nyújtó halastavakhoz és a sekély vizű szikesekre.

 

Hová menjünk darulesre?

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósága szeptember végétől október végéig hétvégente és az őszi szünetben hétköznap is szervez darulestúrákat hajnalban és alkonyatkor. Infó: hnp.hu

Magyarország egyik legrégebben kutatott madárköltő- és vonulóhelyén, a szegedi Fehér-tónál is vezetett túrákon lehet megcsodálni a naplementében hangosan behúzó darucsapatokat. Ilyenkor szakvezetéssel a Fehér-tó szabadon nem látogatható területeire is beléphetünk. Infó: feher-to.hu

Behajtási Ünnepség és Darufesztivál

Az Alföldön hagyományosan Szent Dömötör napján hajtották be a juhokat a pusztai legelőkről téli szálláshelyükre, ilyenkor zajlott a pásztorok elszámoltatása és a bérfizetés is.
Ezt a népszokást idézik fel jelképesen október 24-én a Hortobágyon színes programokkal. Ugyanezen a napon tartják a Darufesztivált is, amely mobil kiállítással, interaktív gyermekfoglalkoztatóval, receptversennyel és daruporta-szépítő versennyel várja az érdeklődőket.
Fotó: HNPI / Szilágyi Attila

 

Vadludak színjátéka

A vadludak vonulását kicsit később, novemberben figyelhetjük meg: ilyenkor az északi tundra felől tízezres nagyságrendben érkeznek hozzánk a nyári ludak, vetési ludak, a nagy lilikek vagy az apácaludak csapatai néhány hónapos téli pihenőjükre. A darvakhoz hasonlóan reggel és alkonyatkor érdemes meglesni őket, mindenekelőtt a tatai Öreg-tónál, amely a vadludak egyik legfontosabb európai telelőhelye, de a Hortobágyon és a dél-alföldi pusztákon is előszeretettel tanyáznak.

A tatai Öreg-tó a vadludak egyik legfontosabb európai telelőhelye

Fotó: Csonka Péter

Az ornitológus Schmidt Egon leírás szerint a vadludak behúzása „még naplemente előtt indul, csapat csapat után érkezik a víz fölé, ahol a gágogó V betűk felbomlanak, és a nagy madarak magukat leejtve, pörögve, forogva, akár a szél hajtotta falevelek, landolnak a vízen. A másfél-kétórás színjáték felejthetetlen élmény."


A cikk eredetileg a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány "Magyarország vár" című kiadványában jelent meg. A lap főtámogatója: