Magyarország vár: Vendégségben Wenckheiméknél a szabadkígyósi kastélyban

Forrás: turizmus.com

 2023. szeptember 14. 12:45

Szabadkígyóson rejtőzik a Dél-Alföld legimpozánsabb és egyben legromantikusabb mesebeli kastélya, ahol a 21. századi látogató is megtapasztalhatja a Wenckheim család hajdani főúri életformáját.

Társasági központ

A szabadkígyósi kastély 1879-ben készült el, Wenckheim Frigyes gróf és felesége, Krisztina elképzelései szerint, Ybl Miklós tervei alapján. A német neoreneszánsz stílusú épületet korának legmodernebb technikai vívmányaival szerelték fel, a pinceszintre telepített gőzgép biztosította például az épület vezetékes vízellátását. A mesekönyv lapjaira kívánkozó rezidenciának annyi bejárata van, ahány évszak, annyi szobája, ahány hét és annyi ablaka, ahány nap egy évben, és egy csodás angolpark öleli körül.

Ybl Miklós tervei alapján épült fel a szabadkígyósi kastély

Fotó: NÖF Nonprofit Kft.

A kastély egészen a második világháború kitöréséig a vidéki főúri társasági élet egyik központjaként működött.

 

Életre kel a múlt

Az épületbe lépve a Vendégségben Wenckheiméknél című modern, interaktív kiállítás olyan érzéssel tölti el a látogatót, mintha egy időutazás során a Wenckheim család vendégeként érkezne ide. Egy vizitkártya segítségével a varázslatos, arisztokrata világba csöppenve játékos formában élheti át a főúri hagyományokat. Egy kiválasztott karakter által személyes hangon megszólaló hős a kastély egykori lakóit idézi meg, hétköznapjaikat és ünnepeiket elmesélve, főúri tradíciókon, szertartásokon és romantikus szerelmi történeteken át kalauzolja végig a kastélyon.

 

A könyvtártól a toronyig

A kiállítás a könyvtárban indul, ahova az elegáns enteriőr helyreállítása mellett visszakerültek a régi kötetek megmaradt töredékei. 390 olyan könyv, amely egykor is itt sorakozott a polcokon, illetve más Wenckheim-könyvtárból további 600 eredeti példány.

A kastély könyvtára

Fotó: NÖF Nonprofit Kft.

A ház végigjárása után a látogató felmehet a kastélytoronyba is, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a hatalmas kastélyparkra.

A tavaly márciusban megnyílt szabadkígyósi kastély műemléki helyreállításáért megkapta az ICOMOS díját, idén pedig az Év Kerékpárútja is a Wenckheim-kastélyhoz vezető kerékpárút lett, amely Békéscsabáról indul.


A cikk eredetileg a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány "Magyarország vár" című magazinjában jelent meg. A lap főtámogatója: