Magyarul is olvashatók lesznek a romániai műemlékek QR-kódos táblái

Forrás: MTI

 2023. január 20. 17:01

Magyar nyelven is leolvashatók lesznek a romániai műemlék épületekre kikerülő új, digitális tájékoztató táblák.

A romániai turisztikai minisztérium pénteken jelentette be, hogy új, QR-kóddal ellátott táblákra cseréli a műemlék épületeken található tájékoztató táblákat. A projektet a Romániai Utazó Egyesület (Asociatia Calator prin Romania) valósítja meg a következő három évben.

A digitalizációt elősegítő projekt célja, hogy a turisták önmaguk idegenvezetői legyenek és jobban megértsék a romániai látnivalókat. Ezért minden táblára QR-kód kerül, melyet telefonjukkal leolvashatnak. A táblákra Románia turisztikai szlogenje is felkerül: Fedezd fel a Kárpátok kertjét!

A kezdeményezők a külföldi turistákra is gondoltak, az épített örökségre vonatkozó információk 32 nyelven érhetők el. A tájékoztatás mellett a projekt célja, hogy naprakész adatbázist hozzanak létre Románia épített örökségéről.

Constantin-Iulian Tanascu, a Romániai Utazó Egyesület elnöke az MTI-nek elmondta: az adatbázis magyar nyelven is elérhető lesz, így a magyarországi turisták saját anyanyelvükön böngészhetik.

A kezdeményezés az összes romániai műemlékre és turisztikai látványosságra kiterjed. Erdélyben a magyarok által is lakott települések közül eddig Zilahon valósult meg a projekt, a következő állomás az ismert Hargita megyei fürdőváros, Borszék lesz.

A szinajai Peles-kastély. Magyarul is leolvashatóak lesznek a romániai műemlék épületekre kikerülő, új tájékoztató táblák

Fotó: 123rf.com

Az egyesület elnöke szerint valamennyi romániai önkormányzatot megkeresik, amelyek partnerként segíthetik a projekt gyakorlatba ültetését. A költségeket az egyesület állja, ők készítik a táblákat is, a polgármesteri hivataloknak csak a felszerelésben kell segíteniük.

Az egyesület a romániai műemlékek hivatalos listájára alapozza munkáját, amelyen a legkisebb község is szerepel. Az egyesületi elnök szerint a valósággal a terepmunka során szembesülnek, ugyanis a listán számos, időközben már lebontott műemlék is van.

Romániában az elmúlt években főleg az erdélyi városok önkormányzatai helyeztek ki többnyelvű tájékoztató táblákat a műemlékekre, ahhoz azonban legtöbbször politikai támogatásra volt szükség, hogy a világnyelvek mellé lehetőségként a magyar nyelv is felkerüljön.