Vurstli, piknik, májusfa: a századforduló majálisára repít vissza a Skanzen

Forrás: turizmus.com

 2024. április 29. 13:31

Május 1-én a Skanzen Erdély épületegyüttesében a századforduló majálisainak hangulatát idézi meg a múzeum. Vurstli és régi idők játékai mellett lesz festőiskola és piknik, de állítanak májusfát, készíthetnek papírsárkányt és táncrendet is.

A majálisokat Erdély-szerte a székelyföldi városokban is ligetes, erdős területeken, nagyobb parkokban rendezték meg a századfordulón. Délelőtt és kora délután a gyerekek játékaival és ügyességi játékokkal telt az idő, délután zenés programokon vehettek részt az érdeklődők, estefelé pedig a felnőttek táncmulatsága zárta a napot. Állandó elem volt a játék, a zene, az étkezés és mulatság a szabadban.

Idén a Skanzenben az 1910-es években majálisozhatunk: Erdély város főterén festőiskola várja az alkotni vágyókat, a kávéházban zene szól, a járgányparkban a századelő közlekedési eszközeit lehet kipróbálni. A Beöltözőben magukra ölthetik a látogatók a korszak ruháit, a kézműves foglalkozások során készíthetnek kalapot, karkötőt, brosst. Tematikus séták során a szerelem mellett a szépség és divat nyomába erednek.

A századforduló majálisait idézi meg a Skanzen május elsején

Fotó: Szabadtéri Néprajzi Múzeum

 

A Balavásári portán személyes üzeneteket rejtő gombócot főznek, de lesz szerelmi jóslás, a gyerekeknek bábelőadás és óriásbuborék-fújás. Nem maradhat ki a tavaszköszöntő programok közül a májusfa- és zöldág díszítés, de a piknik sem az Erzsébet-ligetben.