Május 20-tól további enyhítések jönnek Szlovákiában

Forrás: MTI

 2020. május 11. 10:00

Nyitnak a mozik, uszodák, bevásárlóközpontok és sportlétesítmények. Csehország és Ausztria felé hamarosan a határok is átjárhatók lesznek.

Várhatóan május 20-tól kezdődhet meg Szlovákiában az új koronavírus terjedésével összefüggésben márciusban bevezetett korlátozások feloldásának új, immár negyedik szakasza – jelentette be Igor Matovic szlovák kormányfő egy televíziós beszélgetőműsorban vasárnap.

Matovic a korlátozó intézkedések feloldásának folytatását a fertőzéssel újonnan diagnosztizáltak viszonylag alacsony számával indokolta. A kormányfő ugyanakkor hangsúlyozta: a korlátozások feloldásának feltétele, hogy az újonnan diagnosztizált fertőzések száma alacsony szinten, napi átlagban 25 alatt maradjon.

Szlovákiában április 22-én kezdték el a korlátozások feloldásának első szakaszát, akkor a kisebb alapterületen működő üzletek és szolgáltatások nyithattak meg.

Pozsony óvárosa. Hamarosan visszatérhet az élet a normális kerékvágásba északi szomszédunknál

Fotó: 123rf.com

Május 6-án a kormány egyidejűleg léptette érvénybe a kéthetes ciklusokban tervezett enyhítések második és harmadik fázisát, amivel lehetővé tették a nagyobb alapterületen működő üzletek és szolgáltatások, a kisebb bevásárlóközpontok, a kültéri sportpályák, a rövid távú szállást nyújtó intézmények megnyitását, és engedélyezték az istentiszteleteket, illetve kinyithattak az éttermek és bárok teraszai is.

A negyedik szakaszban a mozik, az uszodák, a bevásárlóközpontok, a sportlétesítmények és vélhetően az iskolák, óvodák megnyitásával is számolnak.

Az országban több hete folyamatosan csökkenő tendenciát mutat koronavírus-fertőzéssel diagnosztizáltak száma. Két hete számuk átlagban napi öt alá csökkent, és péntek volt az első olyan nap, amikor nem diagnosztizáltak új fertőzöttet.

Közben a paramater.sk arról számol be, hogy Martin Klus, a Külügyi és Európai Ügyek Minisztériumának államtitkára szerint elképzelhető, hogy Csehországgal és Ausztriával már nyáron meg lehetne nyitni a határokat.

„Számításaim szerint Csehországgal néhány napon, legkésőbb néhány héten belül meg tudjuk beszélni, hogyan kivitelezhető a határ megnyitása. Ausztriával pedig az ezt követő napokban egyezünk meg. Tehát, ha minden jól megy, már júniusban jó hírekkel szolgálhatunk“ - nyilatkozta.