Május közepén újra jön az Avasi Borangolás

Forrás: turizmus.com

 2023. április 19. 16:20

A XI. Avasi Borangoláson 68 helyszín a Celláriumtól az Avasi kilátón át a Papszer utcáig, 24 magánpince, 30 vendégváróhely, 10 sátor, 97 borászat, 22 gasztrós, 20 koncerthelyszín és 55 fellépő várja a látogatókat.

A már jól ismert programokon túl, mint a Bandukoló gyermekprogram, a kézműves- és mesefoglalkoztatók, az exkluzív borkóstolók, a borcsevejek, a ginkóstoló, a gasztronómiai ínyencségek, a fényfestés és a változatos zenei kínálat, most új vizekre evez a Borangolás – tájékoztatták lapunkat a szervezők.

A Borangoláson céljukká tűzték ki a rendezvény fenntarthatóbbá tételét, az ökológiai lábnyomuk fokozatos csökkentését, évről évre egyre többet téve az Avas-hegy természeti értékeinek megóvásáért. A környezettudatos életmód fontosságára is felhívják vendégeink figyelmét a papírtányérokkal, visszaváltható poharakkal, és a rendezvényt megelőző közösségi szemétszedéssel.Első alkalommal hívják ki a soha meg nem álló gyerkőcöket és a sportokban jeleskedő, aktív kikapcsolódást előnyben részesítő felnőtteket egy izgalmas és különleges vetélkedőre. A gyerekeknek szóló kisAVASember Kihívás elsősorban ügyességi és gyorsasági versenyekkel várja a megmérettetésre vágyó kicsiket, míg az AVASember Kupa elhódításához az ügyességen és a gyorsaságon túl már erőnlétre is szükség lesz.

A már jól ismert programok mellett újdonságokkal is várják a látogatókat a Borangoláson

Fotó: Avasi Borangolás

 

A hagyományőrzést is szeretnék fókuszba állítani, ebben a Szabír Lovasíjász és Hagyományőrző Alapítvány, illetve a Torockói Íjász Szer Egyesület lesz segítségükre egy hat méter átmérőjű, igazi mongol jurtával, ahol beszélgetésekkel, daltanítással és táncházzal vezetik be az érdeklődőket őseink világába. Kézműves vásárt és jótékonysági árverést is rendeznek, mellyel a tehetséges fiatalok támogatása a céljuk. A jótékonyságnak azonban itt nincs vége: a figurás poharaik eladásából a Miskolci Állatsegítő Alapítványt (MÁSA) támogatják. Emellett Borsod vármegye népművészeti egyesületei érkeznek egymással karöltve, hogy bemutassák a néphagyomány gyöngyszemeit, különböző népi viseleteket próbálhatnak fel a vásár látogatói.

A Borangolás egyik legfontosabb és legbiztosabb alappillére az eklektikus zenei kínálat. A muzsikaszóról 55 fellépő gondoskodik majd, akik a lehető legkülönfélébb stílusokban alkotnak. Folk, jazz, rock, street punk, akusztikus gitárzene, ska, sanzon csendül majd fel a nagyszínpadoktól az utcazenészek apró hangfalain át a tekervényes, eldugott kis utcákig. Fellép majd Auth Csilla, a Csík zenekar, a Zsaya, a Djabe, Sub Bass Monster, az NKS, a MiniArt-űr, a Z!ENEMi, a Bíborszél, az Ildi Rider és még sokan mások.

A Borangolás első napja szakmai nap, a pincék május 12-13-án tartanak majd nyitva.