Májustól már Erdélyt is megidézi a Skanzen

Forrás: MTI/turizmus.com

 2022. április 25. 16:52

Május 22-én nyílik meg a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum Erdély épületegyüttesének első kiállítási egysége a nagyközönség számára. Az együttest hat kisvárosi épület, öt falusi porta, unitárius templom, iskola és kultúrház alkotja.

Mintegy húszéves előkészítés, valamint négy és fél éves kivitelezési munka eredményeként nyílhat meg májusban az erdélyi tájegység első része – mondta el Cseri Miklós, a Skanzen főigazgatója sajtótájékoztatón, aki szerint a szakmai és a laikus közvélemény évtizedek óta várt óhaja teljesült a programmal. Kiemelte, hogy a tájegység nemcsak a szórakoztatást, az oktatást és az élményszerzést szolgálja, hanem nagyon fontos értékmentés is történt, mert a modernizációval nagyon gyors módon tűnnek el az épületek.A projekten 27 néprajzos és történész dolgozott, jelenleg a program első fele készült el, a második rész – amely még mintegy száz épületet jelent – a tervek és a remények szerint 2025 környékére valósulhat meg. A kiállítást május 19-én Novák Katalin köztársasági elnök nyitja meg, a nagyközönség számára 22-étől lesz látogatható.

Az Erdélyt idéző első épületek

Fotó: MTI/Mohai Balázs

Az Erdély épületegyüttes megvalósulásával a Skanzen hatvan hektáros területe tizenöt hektárral növekedett, az épületegyüttes a Sztaravodai út bal oldalán épült fel – olvasható a projekt háttéranyagában.Az épületegyüttes különlegessége, hogy az érdeklődők bepillantást nyerhetnek nemcsak az erdélyi falu, hanem a székelyföldi városok lakóinak polgárosodó életébe is. A 20. századi hétköznapok és ünnepek világában már nem választható szét a falusi és a városi életmód. A Skanzen történetében először vállalkozik ennek bemutatására. A kisvárost hat épület, az erdélyi falut öt porta és az egyházi telken álló unitárius templom, iskola, kultúrház jeleníti meg.

Az épületegyüttes több mint 10,1 milliárd forint kormányzati forrásból valósult meg.