Májusra elkészül a nagyváradi szecessziós múzeum épülete

Forrás: turizmus.com

 2020. február 21. 14:59

Májusig befejeződnek a Románia egyetlen szecessziós múzeumának otthont adó nagyváradi Darvas–La Roche-ház felújítási munkálatai, augusztus végére pedig be is bútorozzák az épületet.

A Darvas–La Roche-ház

Fotó: Wikimedia Commons

A 2018 januárjában elkezdődött felújítási-restaurálási munkálatokkal már 70 százalékban megvannak, az utolsó simítások után a múzeum berendezése valósul meg az uniós pályázat keretében.

Jelenleg az ingatlan belső tereinek festése zajlik, és az elektromos hálózatot újítják fel – számol be a kronikaonline.ro.

Az uniós forrásokból megvalósuló felújítás célja, hogy a Rimanóczy utcai ingatlan még hitelesebben mutassa be a Nagyvárad építészetét meghatározó szecessziós stílust. A restaurálás, az évtizedek során elveszített szecessziós jegyek „visszanyerése” mellett a projektben kulturális központ létrehozása is szerepel, az ingatlan a kiállítások mellett kulturális, turisztikai és ifjúsági rendezvényeknek is helyt adna. A városvezetés azt reméli, hogy a teljes váradi szecessziós belvárost jelképezni hivatott intézmény ötezer turistát vonz majd évente.A bécsi szecesszió stílusában készült, építészeti gyöngyszemnek tartott nagyváradi ingatlan a Regionális Operatív Program keretében újul meg, a beruházás összértéke több mint 10,5 millió lej – kb. 650 millió forint –, melyből 9,7 milliót az unió biztosít vissza nem térítendő támogatásként. A projekt keretében az épület felújítása mellett a múzeum anyagát is bővítik.

A Vágó fivérek, László és József közös tervei alapján az 1900-as évek elején épített szecessziós ingatlant pár éve vásárolta meg az önkormányzat, és szecessziós múzeumot hozott létre benne. A Darvas–La Roche-ház 2016 márciusában nyitotta meg kapuit a közönség előtt.