Májustól eltörlik a védettségi igazolás használatát Olaszországban

Forrás: MTI

 2022. április 24. 18:19

A tizenkét év feletti olaszok kilencven százaléka legalább két oltásban részesült, s ez lehetővé teszi, hogy május elsejétől eltöröljék a járványkorlátozásokat. Talán csak a beltéri maszkhasználat maradhat meg – közölte a római egészségügyi minisztérium adatai alapján a Corriere della Sera napilap.

Az olasz kormány 2020 decemberében döntött arról, hogy 90 százalékos átoltottsági arányt kell elérni az országban a járványügyi korlátozások jelentős enyhítéséhez. A 90 százalékos átoltottság több mint 48,5 millió személy beoltását jelenti.

Az egészségügyi minisztérium adatai szerint a harmadik, emlékeztető oltást már több mint 84 százalék vette fel. Lassabban halad a vakcina negyedik adagjának beadása, melyből egyelőre csak a 80 év felettiek és a gyenge egészségű, 60 év felettiek részesülnek.

A jelenlegi járványhelyzet alapján az egészségügyi tárca arról döntött, hogy május elsejétől eltörlik az oltási vagy védettségi igazolás használatát.

Olaszországban május elsejétől eltörlik az oltási vagy védettségi igazolás használatát

Fotó: 123rf.com

Tömegközlekedési eszközre, munkahelyre, üzletbe, zárt térbe bármilyen igazolás nélkül be lehet majd menni. Kivételt jelentenek – december 31-ig – a kórházak, más egészségügyi intézmények és idősotthonok. Ezekben az intézményekben az emlékeztető oltások kötelezettsége december 31-ig érvényben marad betegek, ellátottak, dolgozók és látogatók számára egyaránt.

Ami a maszkhasználatot illeti: a jövő héten dől el, hogy fenntartják vagy eltörlik-e beltéren. Pierpaolo Sileri egészségügyi államtitkár korábbi nyilatkozata szerint májusban még fenntarthatnák az FFP2 típusú maszk kötelező használatát a tömegközlekedési eszközökön, a hivatalokban, vagy ott, ahol nem lehet biztonságosan távolságot tartani egymástól.

Itáliában a járványgörbe lassan ível lefelé, de a húsvéti családi összejövetelek után ismét emelkedett a betegek száma, főleg az iskolások és az idősek között. Szombaton a napi esetszám ismét 70 ezer felett volt.