Makón van Magyarország legszebb betleheme

Forrás: turizmus.com

 2020. november 30. 10:38

Idén másodszor hirdettek győztes települést a Magyarország legszebb betleheme pályázaton, melyet a Magyar Turisztikai Ügynökség és a Hungarofest Nonprofit Kft. közösen hirdetett meg.

A első helyezett idén Makó városa lett, ahol a Makovecz téren, a Hagymatikum fürdő előtt állították ki az alkotást, a második legszebb betlehem a Bükk lábánál található Tardona településé. Harmadik helyezést idén nem osztottak ki, de egymillió forint értékben díjazták és támogatják Trella Erik fafaragó mester munkáját, akinek szobrai Ajakon, a katolikus plébánia mellett emelik a betlehem értékét.

Makón advent első vasárnapján Farkas Éva Erzsébet polgármester és Bartus-Bercza Anikó mutatta be a művésztanár tervei alapján készült, Makovecz-stílust követő építményt, amelyben így már az első adventi gyertya is fellángolhatott.

Makovecz-stílusban készült a győztes makói betlehem

Fotó: MTI / Rosta Tibor

A polgármester felidézte, hogy Bertus-Barcza Anikó körülbelül egy évvel ezelőtt kereste meg azzal, hogy a Magyar Turisztikai Ügynökség és a Hungarofest Nonprofit Kft. „Az ország legszebb betleheme” című pályázatára az önkormányzattal közösen nyújtsanak be tervet.

A művésztanár hangsúlyozta, a betlehem tervezése során az lebegett a szeme előtt, hogy elmélyülési, töltekezési lehetőséget adjon az embereknek, és erősítse fel bennük az adventi időszak és a karácsony megélését. „Szerettem volna az esztétikai élményen túl szakrális szimbólumok, építészeti elemek felhasználásával Makovecz Imre alkotásaihoz méltó művet létrehozni” – mondta Bertus-Barcza Anikó, hozzátéve, hogy az építményen lévő ablakokon bekukucskálva a gyermeki rácsodálkozást szándékozott megjeleníteni.

Bertus-Barcza Anikó művésztanár (j) Farkas Éva Erzsébet polgármester társaságában a díjnyertes makói betlehem előtt

Fotó: MTI / Rosta Tibor

Tardonán december 6-án, míg Ajakon december 13-án adják át a díjazott betlehemeket.