Makovecz Imre elképzelései alapján bővítik a makói fürdőt

Forrás: MTI

 2016. szeptember 12. 13:55

Új családi zónával és egy 25x33 méteres úszómedencével bővítik a makói Hagymatikum fürdőt, a beruházás terveit Makovecz Imre vázlatai alapján készítik el.

Makovecz Imre egyik legmonumentálisabb munkája a makói gyógyfürdő épülete volt, a Hagymatikum átadását azonban már nem élhette meg. 2011-ben az építész elképzelései nem valósulhattak meg teljes egészében, néhány eredetileg tervezett elem nem készülhetett el – mondta el Farkas Éva Erzsébet, a város polgármestere a tervezési szerződés aláírását megelőző sajtótájékoztatón.

Fotó: hagymatikum.hu

A bővítés célja az is, hogy a növeljék a fürdő látogatottságát, a nyári időszak mellett nagy számban érkezzenek vendégek télen is. Ezért a fürdőben új családi zónát alakítanak ki multifunkciós élménytérrel. Önálló épületben kap majd helyet egy 25x33 méteres úszómedence, illetve egy kisebb étterem is, amely nemcsak a fürdővendégek, hanem a helyben élők és a turisták számára is elérhető lesz.

Farkas Éva Erzsébet közölte, a kormány a múlt év végén döntött arról, hogy támogatja két Makovecz-mű megvalósítását: a makói fürdő bővítését és az új könyvtár építését. A központi költségvetésből 300 millió forintot biztosítottak a tervezésre és a beruházások előkészítésére.

A fürdő bővítésének tervei nyolc hónap alatt készülnek el, majd 2017-ben, a nyári szezont követően indulhat el a kivitelezés, a beruházás költsége mintegy 2,5 milliárd forint. Az önkormányzat októberben konzultációt indít, hogy a helybéliek véleménye is megjelenjen a tervezés időszakában – tudatta a polgármester.

Makovecz Benjámin, a MAKONA Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, a terveket Makovecz Imre vázlatai alapján készítik el, a hiányzó részleteket pedig olyan szakemberek dolgozzák ki, akik évtizedekig együtt alkottak édesapjával. Ez garancia arra, hogy valóban az eredeti elképzelések alapján készülhessen el a bővítés.