Maldív-szigetek: a hely, ahol beteljesülnek az álmok

Forrás: turizmus.com

 2022. október 18. 18:32

Az 1000 Út Utazási Iroda a Visit Maldives és az Emirates légitársaság részvételével szezonnyitó online prezentációt tartott a Maldív-szigetekről. Az eseményre az ország minden pontjáról jelentkeztek be utazási irodák, de még szlovák résztvevő is volt.

Az utazási irodák előrejelzése szerint a téli turisztikai szezon egyik nyertese lehet a Maldív-szigetek. Az előfoglalások is biztatóak, de az eddigi eredmények is komoly növekedést mutatnak. A 2019-es év a Maldív-szigetek esetében is kiugróan sikeres volt. A járvány előtti utolsó év 1-9. hónapjában 8 853 magyar turista nyaralt a Maldív-szigeteken. Az idei év azonos időszakában ez a szám elérte a 11 559 főt, ami 68%-os növekedést jelent, de 2021 azonos időszakához képest is 36%-kal nőtt a magyar turisták száma a Maldív-szigeteken – hangzott el a rendezvényen.

A statisztikai adatok mellett Szegedi Andrea, a Visit Maldives regionális igazgatója arról is beszámolt, hogy az idén éppen az 50. évfordulóját ünneplő maldív turizmus infrastruktúrája milyen elképesztő léptékben fejlődött.

1972-ben nyílt meg az első hotel, a 30 szobás Kurumba Village. Az azóta eltelt 5 évtized alatt 1163-ra nőtt a kereskedelmi szálláshelyek száma. Resortok, lakóhajók, vendégházak és hotelek több mint 58 ezer férőhelyet kínálnak. Mára nemcsak az infrastruktúra fejlesztése és a vendégszám növelése a cél, de kiemelt figyelmet fordítanak a fenntartható fejlődésre. A szigetvilágot, amelynek a legmagasabb pontja alig 2,4 méterrel emelkedik a tenger szintje fölé, komolyan veszélyezteti a klímaváltozással járó vízszintemelkedés. A környezet megóvásába sok helyen a turistákat is bevonják, így részt vehetnek teknősmentésben, a korallzátonyok megóvásában, beszélgethetnek tengerbiológusokkal, fenntarthatósági nagykövetekkel.

Ahol beteljesülnek az álmok...

Fotó: 123rf.com

Szegedi Andrea arra is felhívta a figyelmet, hogy a már jól ismert kínálati elemek – pihenés, nászút és a búvárkodás – mellett új turisztikai termékek is megjelentek. Egyre nagyobb figyelmet fordítanak a gyerekekkel érkező családokra, ezen felül wellness-szolgáltatások, sportolási lehetőségek és a helyi kultúrát bemutató programok várják a vendégeket. Különleges élményekben sem szűkölködnek, a teljesség igénye nélkül: víz alatti spa, éttermek, bárok, szálláshelyek; lombházak, vízben lebegő reggeli, buborék sátor az Indiai-óceán partján.

A Maldív-szigeteken a biztonságra is kiemelt figyelmet fordítanak, a lakosság átoltottsága a Covid ellen eléri a 87%-ot, a turizmusban dolgozók esetében ez az arány 99%. Jelenleg semmilyen korlátozás nincs érvényben a járvány kapcsán.

Gorszkij Jaroszlav, az 1000 Út Utazási Iroda irodavezetője és Dávid Lívia, az egzotikus üdülések utazási szakértője elmondták, hogy irodájuk meghatározott időpontokban csoportos utakat indít a Maldív-szigetekre, fix csomagárakkal, előre lefoglalt csoportos jegyárakkal és szállással. A csoportok tagjai négy-öt hotel közül választhatnak, de igény szerint bármelyik szigeten készek szállást biztosítani. Utasaiknak komplex szolgáltatást  nyújtanak a repülőjegytől a szállásfoglaláson át a helyi transzferekig.

Horváth Gábor, az Emirates magyarországi country managere előadásában megerősítette, hogy nő a Maldív-szigetek iránti kereslet. 2014-ben indult el első járatuk Dubajból Budapestre, azóta húszszorosára nőtt a forgalmuk Budapest és Malé között. A 2019. évihez képest is meg tudták háromszorozni a Budapestről Dubajon át a Maldív-szigetekre utazók számát – hangzott el.