Fél évszázad turizmus az élet napos oldalán – a Maldív-szigeteken

Szerző: Irházi János

Forrás: turizmus.com

 2021. december 07. 12:53

A Maldív-szigetek Nemzeti Turisztikai Hivatala (MMPRC) és stratégiai partnere, az Aviareps online sajtótájékoztató tartott az egzotikus úti cél újdonságairól és a járványhelyzettel kapcsolatos tudnivalókról kedden.

A sajtótájékoztatón elsőként Mohamed Thoyyib, az MMPRC főigazgatója emelte ki a szigetek nyújtotta exkluzivitást, biztonságot és világhírű vendéglátást, amelynek segítségével igyekeznek újra elérni a járvány előtti időszak beutazó forgalmát. Megjegyezte, hogy a Maldív-szigetek, ahol épp 50 évvel ezelőtt indult el az idegenforgalom, az egyik első ország volt a világon, amelyik újranyitotta kapuit, s most már a belépést követően szabad a közlekedés „az élet napos oldalán”.

Annak ellenére, hogy Magyarország a közelmúltban kétoldalú egyezményt írt alá a 90 százalékos átoltottsággal dicsekedő Maldív-szigetekkel az oltási igazolások kölcsönös elismeréséről, a mai tájékoztatón elhangzott, hogy az országba való belépéshez negatív PCR-teszt is kötelező, ezért ennek feltételeiről és más beutazási kötelezettségekről a pihenést tervezők időben tájékozódjanak.

Továbbra is megmarad az egy sziget – egy üdülő turisztikai koncepció

Fotó: 123rf.com

A főigazgató rövid kedvcsinálóját követte Kercs András, az Aviareps aviation & destination sales managerének prezentációja az országról. A cég Európa hat országában – Magyarország, Egyesült Királyság, Szlovákia, Románia, Horvátország, Szerbia – népszerűsíti a Maldív-szigetek turisztikai kínálatát.

A Maldív-szigetek körülbelül 1200 kis korallszigetből áll, amelyből csak kétszáz lakott. Ezek a szigetek 26 atollt képeznek, amelyeken finomszemcsés homokú strandok, lagúnák várják a vendégeket. Természetesen a magyarokat is, akik a beutazó nemzetek rangsorában a 20-21. helyet foglalják el. Elhangzott: a Maldív-szigeteken továbbra is megmarad az egy sziget – egy üdülő turisztikai koncepció, mert így a választott szigeten gyakorlatilag minden elérhető mezítláb.A magyar turisták hagyományosan a november–március időszakban keresik az ajánlatokat, és a legnépszerűbbek a pénztárcabarát vendégházak, amelyek átlag 1000-1200 euró/fő áron kínálják szolgáltatásaikat. A szállodák ennél sokkal drágábbak.

A tengerparti nyújtózkodásban, fürdőzésben elfáradtakat többek között víz alatti spa, bár, étterem várja, de lehet sétarepülőzni a szigetek között, horgászni, megfelelő biztonsági szabályok mellett rájákkal, cápákkal úszni, megkóstolni a helyi kulináris különlegességeket.

Tény, a pandémiát alaposan megsínylették a szigetek, hisz 2019-ben még 1,7 millió turistát regisztráltak, 2020-ban viszont csak 555,4 ezret. Tavaly júliusban például csak egyetlenegy turista szállt le a Maldív-szigeteken, aki történetesen Angliából érkezett.

Az aktuális beutazási feltételekről a Konzuli Szolgálat oldalán lehet tájékozódni.