Mallorca nyit, de még hosszú ideig nem lesz a régi

Forrás: turizmus.com

 2021. március 19. 08:20

Európa egyik legnépszerűbb nyaralóhelye tanult a járvány okozta válságból, és a turizmus mellett más ágazatok előtt is megnyitná a fejlődés lehetőségét.

A német kormány néhány nappal ezelőtt levette Mallorcát a kockázatos úti célok listájáról, ami azt jelenti, hogy a szigetről visszatérőknek már nem kell 14 napos karanténba vonulniuk. A hírre a TUI, az FTI és az Alltours, ill. több légitársaság, köztük a Eurowings, a Lufthansa és a Ryanair is megsokszorozta kínálatát – írja a német WirtschaftsWoche a sziget turizmusának jövőjét taglaló cikkében.

A német turisták tehát közel hét hónapig tartó lockdown után visszatérhetnek Mallorcára, de a cikk szerint felkészülhetnek rá, hogy nem azt a szigetet fogják látni, mint a korlátozások előtt. A valaha még az előszezonban is élettel telt nyaralóhelyen ma lezárt éttermek és üzletek uralják a képet, mindenhol szigorú járványügyi intézkedések vannak érvényben, és érezhetően nőtt a szegénység. Sok embernek már nincsenek tartalékai, vannak családok, amelyeknek havi 1100 euróból kell kijönniük, amiből csak a bérleti díj 600 euró.

Az ideérkezőknek hosszú időre, valószínűleg még ezen a nyáron is le kell mondaniuk a zajos partikról és a kellemes tengerparti vacsorákról. Az éttermekben és a kávézókban csak arra az időre vehetik le a maszkot, amíg bekapnak egy falatot vagy kortyolnak egyet az italukból, a vendéglátóhelyek 17 órakor bezárnak, 22 órától pedig kijárási tilalom van érvényben. De a vendéglátóhelyek, üzletek, autókölcsönzők nagy része amúgy is zárva van, Palma de Mallorcán az üzletek egyötöde valószínűleg végleg lehúzta a rolót, a vendéglátóhelyeknél pedig még nagyobb ez az arány.

Mallorca, Cala Ratjada. Németországban meredeken nő a foglalások száma a nyaralóhelyre

Fotó: 123rf

A német utazásszervezők reménykednek a nagy visszatérésben, és kereslet van is bőven annak dacára, hogy a repülőjegyek akár 300 euróval is drágábbak lehetnek. Az Alltours múlt szombaton 20 gépet vett fel kínálatába düsseldorfi kiindulással, ebből hétfőre néhányat már teljesen el is adtak. Az FTI „Happy Spanyolország-napok” kampánya keretében 100 hotelt szerepeltetne a kínálatában, a piacvezető TUI pedig akár mintegy 900-at.

A mallorcai szolgáltatók mégis óvatosan örülnek a fellendülő keresletnek, hiszen a tavaly júniusi nyitás után is nagy ovációval fogadták a nyaralókat, hogy aztán két hónap múlva újra bezárásra kényszerüljenek a járvány gyors terjedése miatt.

 

Európa nyaralóhelyéből Európa Szilícium-völgye?

Sok turisztikai szakember abban reménykedik, hogy a járvány elvonultával nem a két évvel ezelőtti állapot áll majd vissza, hanem egy sokkal harmonikusabb. Kevesebb tömegturizmust és több igényes utazót szeretnének az egész évre elosztva. Ehhez viszont radikális változtatásokra lenne szükség.

A tömegturizmus visszaszorítása érdekében Francina Armengol, a Baleár-szigetek elnöke már bevezetett néhány reformot, így pl. már csak az emelt színvonalú és az üzemelésben a környezetvédelmi szempontokat szem előtt tartó szálláshelyek felújítását támogatják. Emellett a kisebb, természetközeli butik- vagy finca-hotelek élveznek támogatást.

Ezenkívül új, a járványoknak kevésbé kitett ágazatok fejlődése előtt nyitnák meg az utat, a sziget ugyanis extrém módon függ a turizmustól. Gyakorlatilag az összeomlás szélére sodorta a gazdaságot, hogy míg 2019-ben még közel 30 millió turistát fogadott a sziget, addig tavaly csak hatmilliót.

Eddig a turizmus mellett legfeljebb néhány kézműipari cég és egy bútorgyár működött Mallorcán, de az új elképzelések szerint információtechnológiai központtá, Európa Szilícium-völgyévé fejlesztenék a szigetet. Ennek egyes szakértők szerint van is alapja, többek között a magas életstílus-faktor miatt, amivel a sziget már most vonzza a startupokat.

Az olcsó turistákról azonban más szakértők szerint a jövőben sem tud lemondani a sziget, hiszen ők a „felelősek” azért, hogy – legalábbis békeidőben – sok járat közlekedik Mallorcára, amely így az igényesebb nyaralók és a vállalatok, valamint ezek befektetői számára is könnyen megközelíthető.