Málta a 2019-es számokat reméli a nyári szezontól

Szerző: Kaszás Fanni

Forrás: turizmus.com

 2022. május 05. 17:38

Május 5-én, több mint két év után ismét személyesen köszöntötte partnereit a Máltai Idgenforgalmi Hivatal (MTA) a Corinthia Hotel Budapestben, ahol talán az eddigi legnépesebb máltai delegáció elmondta, milyen szezonra készül a szigetország és milyen újdonságokkal várja az utazókat.

Az üzleti reggelinek már a helyszínválasztása sem véletlen: a Corinthia márkát a máltai Pisani család alapította 1962-ben, az ötcsillagos szállodák a világ számos városában lettek a máltai vendégszeretet hírvivői.

A május 5-i üzleti reggelire talán az egyik legnépesebb máltai delegáció érkezett a magyar fővárosba. Részt vett az eseményen Clayton Bartolo máltai turisztikai miniszter és helyettese, Anthony Gatt, Jimmy Attard, a Máltai Idegenforgalmi Hivatal lengyel és közép-európai vezetője, Johann Buttigieg, a hivatal vezérigazgatója, Gavin Gulia, a szervezet főtitkára, és Carlo Micallef, az MTA marketingigazgatója is.

Carlo Micallef elmondta, hogy Málta 2019-ben 38 ezer magyar turistát fogadott. Ez a szám a koronavírus-járvány és a szigetországban bevezetett korlátozások miatt nagymértékben csökkent, 2021-ben csak 10 ezer magyart tudtak fogadni.

A számok azonban fokozatosan növekednek, és az elkövetkező nyári szezonra nagy várakozásokkal tekintenek. Céljuk, hogy a máltai turizmust ne csak fellendítsék, de revitalizálják és kicsit át is gondolják. A járvány alatti időszakot egy lehetőségnek látták arra, hogy befektessenek a turizmusba és a szektor által képviselt humán erőforrásba, és újabb, jobb ajánlatokkal térjenek vissza, minden eddiginél több turistát vonzva.

Az üzleti reggeli elején rövidfilmben mutatták be, mi mindent nyújt Málta az utazóknak, majd Hangya Edina, a Máltai Idegenforgalmi Hivatal magyar képviseletvezetője mesélt az újdonságokról és a programlehetőségekről, melyekkel az ország az utazókat várja.

malta

A belépéshez már elég egy PCR- vagy egy antigénteszt, az oltatlanok számára is

Fotó: Visit Malta

Kiemelte, hogy május folyamán folyamatosak lesznek a könnyítések, ezzel pedig még több turistára számítanak. Május 2-től például nem kell elektronikus helymeghatározó adatlapot kitölteni, megszűnt a maszkviselés, ismét megtartják a nagyobb rendezvényeket. A belépéshez pedig már elég egy PCR- vagy egy antigénteszt az oltatlanok számára, az oltottak pedig korlátozások nélkül fedezhetik fel Málta szépségeit.

Hangya Edina elmondta, hogy a Wizz Air és a Ryanair által biztosított közvetlen összeköttetés továbbra is elérhető, előbbi 4, utóbbi 3 járatot indít májustól hetente a szigetország felé, de jelenleg is zajlanak a tárgyalások a járatok sűrítéséről az egyik légitársasággal.

Ugyan az elmúlt két évben zuhant az érkezések száma, de január-februárban már a 2018-as év hasonló időszakának számait tudták felmutatni, a nyári szezontól pedig azt remélik, hogy felülmúlják majd a 2019-es rekordév adatait. Hozzátették ráadásul, hogy a statisztikák alapján az utazók 30 százaléka később is visszatér Máltára.

malta

A nyári szezontól azt reméli a szigetország, hogy a 2019-es rekordévet is felülmúló adatokat hoz

Fotó: Visit Malta

Ehhez különböző marketingtevékenységekkel segítik Málta megjelenését a küldőpiacokon. A reklámok, tv-spotok, online hirdetések mellett influenszerek, vloggerek segítségét is igénybe veszik, együttműködésekkel, social media kampányokkal népszerűsítik a desztinációt.

Clayton Bartolo turisztikai miniszter azt is elmondta, hogy Máltát mint brandet építik és mutatják be a külföldi piacok felé, és nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy ez az együttműködéseikben is visszatükröződjön. Több nagy márkával, sportcsapattal és sporteseménnyel vannak kapcsolatban, ilyen például a Giro d’Italia, a Manchester United, az MTV, a Michelin Guide és a Cirque de Soleil is.

Máltát a jelenleg futó kampányban, a More to explore-ban (Még több felfedeznivaló) elsődlegesen történelmi és kulturális desztinációként pozicionálják, ahol a tengerparttal, a napsütéssel a családokat is meg tudják szólítani, míg kétnyelvűsége miatt a nyelvtanulásra is tökéletes helyszín. A sportok és az aktív turizmus kedvelőinek az évi több mint 300 napsütéses nap lehet vonzó, de esküvők megrendezésére és búvárkodásra is kifejezetten alkalmas a desztináció.

malta

Málta híres nemzetközi tűzijáték-fesztiválját áprilisban rendezték meg

Fotó: Visit Malta

A szigetország idén is rengeteg programmal készül az utazók számára. Április elején a pápalátogatás vonzott több tízezer vendéget, majd Málta híres nemzetközi tűzijáték-fesztiválja zajlott nagy sikerrel. Májusban a februári karnevált folytatják az utcai felvonulásokkal, nyáron pedig elindul a buliszezon hatalmas koncertekkel, fesztiválokkal. Július 19-én veszi kezdetét Európa legnagyobb ingyenes zenei fesztiválja, az „Isle of MTV”, amely eddig minden alkalommal több mint 50 000 nézőt vonzott. Szerepel továbbá a kínálatban egy Lewis Capaldi-koncert, a Lost and Found fesztivál, az Adobe on the Rock, a World Club Dome és a Glitch fesztivál.

Az ősz sem marad rendezvények nélkül, ekkor a Notte Bianca várja a látogatókat, a Rolex Middle Sea Race-en akár magyar vitorlázóknak is szurkolhatunk, majd az International Challenge Marathon várja a sportőrülteket.

malta

Málta filmforgatási helyszínként is rendkívül népszerű

Fotó: Visit Malta

Hangya Edina kiemelte, hogy a szigetország különlegességekkel is várja a látogatókat. Filmforgatási helyszínként is rendkívül népszerű, így akár a Trónok harca, a Midnight Express, a Trója vagy a Jurassic Park Dominion helyszíneit is meglátogathatjuk. A családi programok közül pedig kiemelte, hogy a Playmobil legnagyobb gyára is itt található, de a Mediterraneo Marina Parkban a látogatók delfinekkel is találkozhatnak, az Aquariumban a sziget környékének vízi élővilágát csodálhatják meg, de az angol időkből fennmaradt erődök és a déli ágyúlövések is nagyszerű élményt kínálnak.

Meséltek még Marijáról, Málta első virtuális állampolgáráról is, aki egy mesterséges intelligencia által vezérelt virtuális lény és a turistáknak segít, hogy többet megtudhassanak Málta gazdag történelméről és mindenről, ami a máltai szigeteken történik. Marija tudásbázisa folyamatosan bővül majd, és ugyan egyelőre online érhető csak el és máltai angol nyelven, később appon és több nyelven is beszélhetünk, viccelődhetünk vele, miközben jobban megismerjük Máltát.

malta

Az angol időkből fennmaradt erődök és a déli ágyúlövések is nagyszerű élményt kínálnak

Fotó: Visit Malta

Szóba került még az is, hogy Máltát, mint a minőségi gasztronómia desztinációját szeretnék fejleszteni. Ebben nagy segítséget nyújt a Michelin Guide 2020 óta megjelenő máltai kiadása, amelyben idén már 5 Michelin-csillagos, 4 Bib Gourmand és összesen 31 ajánlott étterem szerepel. Az utóbbi években emellett több ötcsillagos szálloda és butikhotelek épültek a szigetországban.

malta

Idén már 5 Michelin-csillagos, 4 Bib Gourmand és összesen 31 ajánlott étterem szerepel a Michelin Guide máltai kiadásában

Fotó: Visit Malta

Fontos pontja még Málta turisztikai stratégiájának a fenntarthatóság is: szeretnék, ha a turisták nemcsak a sziget nyújtotta programlehetőségeket élveznék, hanem megismernék és tisztelnék is a sziget élővilágát.