Ez lesz Málta legkiemelkedőbb kulturális eseménye 2024-ben

Forrás: turizmus.com

 2023. december 14. 10:06

Az első alkalommal megrendezett maltabiennale.art a tervek szerint 2024 legmeghatározóbb kulturális eseménye lesz Máltán. A fesztivál a nemzeti örökséget kortárs művészettel párosítja, vezér tematikáját pedig a Földközi-tenger adja.

Összesen 23 nemzet 80 művésze és több mint 20, Málta és Gozó történelmi helyszínein felállított tematikus pavilon a garancia arra, hogy Málta - mely tavasztól új légitársasággal is elérhetővé válik - a művészi kreativitás központjává váljon 2024 márciusa és májusa között.

A biennálén a szakmai események mellett nyilvános, nagyközönségi programokat is tartanak, olyan résztvevőkkel, mint a nápolyi L'Orientale és a milánói IULM Egyetem, a firenzei Művészeti Akadémia, a New York-i Image Threads, további két másik biennálé – Larnaca és Mulhouse Biennale de la photographie, valamint az UNESCO Világörökségi Helyek Értelmezésének és Bemutatásának Nemzetközi Központja.

A máltai Heritage Malta, az MCAST, a Magna Żmien, a ŻfinMalta, a KorMalta, a Manoel Színház, a Máltai Filharmonikusok, a Valletta Kulturális Ügynökség és a Festivals Malta is számos programhoz csatlakozik.

Első alkalommal szervezik meg a maltabiennale.art fesztivált

Fotó: Máltai Idegenforgalmi Hivatal

 

Az első máltai biennálé vezér tematikája a Földközi-tenger. A biennálé alcíme, a „white sea olive groves" (vagyis fehér-tengeri olajfaligetek)  a régió állandó békekeresésére reflektál, mely a jelen korban is aktuális. A fesztivál küldetése három célt fogalmaz meg. Elsőként egy dialógust a múlt és a jelen, másodsorban a történelem és a kortárs művészet között, harmadsorban pedig, hogy miként lehet a múltat úgy bemutatni, hogy segítsen a jelen és a jövő jobb megértésében.

A biennáléra már több mint 2500 művészeti pályázat érkezett több mint 100 országból.