Málta már a karnevál hetére készül

Forrás: turizmus.com

 2023. január 26. 15:42

Közeledik a karneválszezon, amely Máltán is nagy múltra tekint vissza, és a szigetország egyik fő látványossága. A legtöbb rendezvény a főváros, Valletta és elővárosa, Floriana utcáin zajlik, de természetesen Málta kisebb települései és a többi sziget sem maradnak ki az ünnepi forgatagból.

A karneváli programok legnépszerűbb eleme a színes jelmezekbe öltözött táncosok kavalkádja, a látványos felvonulást a gyerekek is díszes jelmezekben nézik végig, együtt ugrándozva a karneváli menettel.

Málta éjszakai életének központja, a Paceville pedig a késő esti karneválozókat ragadja magával, akik meghökkentő ruháikban sorra betérnek a helyi klubokba és bárokba.

A karneválszezon Máltán is nagy múltra tekint vissza

Fotó: shutterstock

Az első karneváli mulatságot 1535-ben tartották nem sokkal azután, hogy a lovagok megérkeztek a szigetre. Az első igazi nagy karnevált feltehetően 1560-ban élte meg a sziget, amikor is a keresztény hadak Tripoliba tartva itt kötöttek ki. A főadmirális mulatni küldte embereit a partra, de a szigeten uralkodó La Valette nagymester nem nézte jó szemmel a maskarákat: mivel álruhában könnyen oldódtak a gátlások, ezért betiltotta a közterületi maszkviselést.

A vallettai rendezvények csúcspontja kétségtelenül a velencei ihletésű Carne Vale Gran Ballo lesz, amely a Covid-járvány miatti néhány év kihagyás után idén újra a karneváli programok része, de szigorúan csak felnőtteknek szól.

Az eseményt az évszázados velencei karnevál pompája, valamint Dante Isteni színjátéka ihlette, s szórakoztató programokban gazdag éjszakát és kényeztetést ígér a résztvevőknek.

Akrobatikus előadók, táncosok és színészek gondoskodnak a hangulatról, a pompás, többfogásos vacsorát pedig a Michelin-csillagos séf, Kevin Bonello álmodta meg. A Carne Vale résztvevői csakis történelmi kosztümben vagy elegáns ruhákban jelenhetnek meg, és természetesen maszkot kell viselniük.

 

A karnevál időpontja: 2023. február 17–21.

Carne Vale Gran Ballo: 2023. február 18.

További infók a Máltai Idegenforgalmi Hivatal oldalán.

Kapcsolódó cikkek

Megszűnhet az Air Malta

2022. augusztus 20.