Máltán a turisták is aktív résztvevői a húsvéti hagyományoknak

Forrás: turizmus.com

 2024. március 18. 14:40

Máltán húsvétkor nemcsak nézői, de aktív résztvevője is lehetnek a látogatók az ünnepnek. Minden plébánia a helyi szokások szerint ünnepel és a turistákat is bevonják a hagyományokba, amelyek egy része egyidős a kereszténységgel.

A keresztény világ nagy részében virágvasárnappal kezdődik a nagyhét. A máltaiak számára azonban a Mater Dolorosa, azaz Fájdalmas Szűzanya péntekén kezdődik – a nagypéntek előtti pénteken. Az ehhez kapcsolódó legnépszerűbb körmenet a vallettai Ta'Ġieżu ferences templomé, amely elsőként tartotta ezt a körmenetet a szigeteken.

Virágvasárnap a falvak Krisztus diadalmas jeruzsálemi bevonulását ünneplik: ezen a hétvégén a helyi színházak Passió-előadást tartanak. Az egyik legrégibb hagyományos passiójáték a Vallettai Szent Domonkos-bazilika kriptájában zajlik.

Nagycsütörtökön, nagypénteken és húsvétvasárnap a földszinti ablakokat miniatűr szobrokkal és drapériákkal díszítik az emberek, szentélyeket állítva a keresztre feszítés emlékének. Nagycsütörtök a Keresztelő Szent János-székesegyházban olajszentelő krizmamisével kezdődik, amelyen az illatos olajat megáldják, míg nagypénteken hatalmas színpadokká válnak Málta utcái, ugyanis számos egyházközség látványos körmenetekkel emlékezik meg a passióról.

Máltán a turisták is aktív résztvevői lehetnek a húsvéti hagyományoknak

Fotó: VisitMalta

 

Húsvét napját a templomi harangok szakadatlan zúgása és a gyors tempójú körmenetek jellemzik, miközben a fiatalok a Feltámadott Krisztus szobrait vállukon hordozva rohangálnak az utcákon, Krisztus halál felett aratott győzelmét ünnepelve. Az emberek az erkélyekről konfettit és szerpentint szórnak a menetre, a gyerekek pedig figollával a kezükben szaladnak a menet után, ez egy tradicionális máltai húsvéti sütemény, mandulából és cukormázzal borítva

Számos hagyományos húsvéti fogás is a szokások része. Ezek között megtalálható a kusksu (bableves) és a qagħaq tal-Apostli (apostolok kenyere). A kwareżimal nagyon népszerű desszert a böjti időszakban: fekete mézből, tejből, fűszerekből és mandulából készül.

Máltára hamarosan nemcsak Budapestről, hanem Pécsről is indulnak repülőjáratok, amelyekre már foglalhatóak a jegyek online.