Máltán június elsejétől újraindul a turizmus

Forrás: turizmus.com

 2021. április 01. 09:12

A sikeresen zajló oltási program miatt várhatóan június elsejétől újraindulnak a turisztikai szolgáltatások Máltán.

Az oltási programok előrehaladtával Máltán és külföldön egyre valószínűbb és elérhetőbb az alacsony kockázatú utazás lehetősége mind a helyi lakosság, mind az utazók számára.

Mivel Málta jelenlegi átoltottsági adatait tekintve jelentősen megelőzi a legtöbb országot, megvalósíthatónak látszik, hogy az ország június 1-jét határozza meg a turisztikai tevékenység újbóli megnyitásának időpontjaként – tájékoztatta lapunkat a Máltai Idegenforgalmi Hivatal képviselete.

Málta fővárosa, Valletta madártávlatból

Fotó: 123rf

A nyitás sz alábbi – ma már széles körben használatos „utazási jelzőlámpás" rendszerrel jelölt – kritériumok szerint valósulhat meg:

Vörös zóna / borostyánszínű országok: Az EU-ból és azon országokból, amellyel Máltának kétoldalú egészségügyi megállapodása van, a teljesen beoltott (amely legalább tíz nappal az utazás előtt megtörtént) személyek szabadon utazhatnak Máltára. Utazás előtt be kell mutatni az oltási igazolást. (Magyarország jelenleg a borostyánszínű országok listáján szerepel – a szerk.) Arról nem szól a híradás, hogy Málta elfogadj-e majd az orosz és a kínai vakcinát.

Az unión kívüli küldőterületek esetében Málta betartja az EU (Schengen) által meghatározott feltételeket.

Borostyánszínű országok: A be nem oltott személyeknek negatív PCR-teszt eredményt kell felmutatniuk. Ezt a tesztet nem több mint 72 órával az érkezés előtt kell elvégezni.

Zöld országok: Minden utazó szabadon utazhat.

 

A lakosság 40%-át már beoltották Máltán

Málta az Egyesült Királyság után a második a lakosság átoltottsága tekintetében az európai országok között, a felnőtt lakosság 40%-a már megkapta az első adagot, melynek köszönhetően az ország biztonságos úti cél egy jövőbeni utazáshoz. A jelenlegi átoltottsági arány Máltán több mint 1%-kal növekszik naponta, és a kormány jelentős erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy az oltottsági arány növekedését még gyorsabbá tegyék – közölték.

Málta népszerű úti cél az európai nyaralók körében, és a turizmus kulcsfontosságú az ország gazdasági életében.

A szigetország bevezette a Sunny & Safe COVID protokollt, így a látogatók megnyugodhatnak, hogy minden vendéglátóhelynek, szálláshelynek és szolgáltatónak be kell tartania a legmagasabb szintű tisztasági és biztonsági követelményeket – tájékoztatott a Máltai Turisztikai Hivatal.

Clayton Bartolo, a máltai idegenforgalmi és fogyasztóvédelmi miniszter elmondta: „A máltai polgárok és a turisták egészsége és biztonsága mindig a legfontosabb prioritásunk lesz. A folyamatos és nagyarányú oltásokkal együtt, az újranyitási terv szerint a cél lassan és biztonságosan újranyitni az idegenforgalmat a meghirdetett feltételek szerint."

Mivel sokan várják a korlátozások enyhítését és a máltai utak lehetősége már a „látóhatáron" van, a Máltai Turisztikai Hivatal hamarosan elindítja „Újra Szabadon" („Feel Free Again") című kampányát.

A kampány célja az utazókat arra inspirálni, hogy használják ki visszanyert szabadságukat, tervezzenek, foglaljanak és utazzanak Máltára, amikor eljön az ideje, hogy újra megtapasztalják mindazt, amit a szigetek kínálnak, és a szabadság érzetét, amit ez magával hoz.

További, máltai utazásra vonatkozó inspirációkért és információkért látogasson el a Máltai Turisztikai Hivatal weboldalára.

A legfrissebb beutazási tanácsokról itt olvashat.