Több mint 8 százalékkal nőtt Veszprém-Balaton külföldi vendégforgalma az EKF évben

Forrás: MTI

 2023. szeptember 24. 10:12

Mintegy 2800 esemény zajlott eddig az év eleje óta az Európa Kulturális Fővárosa Program keretében. A programok az év végéig folytatódnak, több száz esemény várja az érdeklődőket - mondta a területfejlesztési miniszter pénteken Veszprémben, sajtótájékoztatón.

Navracsics Tibor kiemelte, hogy a régióban 1192, Veszprémben 1608 rendezvény várta a látogatókat az év kezdete és augusztus 31. között. Mint mondta, a járásközpontokba szervezett kiemelt események 92 ezer látogatót vonzottak és 150 ezren látogattak el a régió nyolc legnépszerűbb eseményére.

Navracsics Tibor beszélt arról is, hogy több mint 2 millió 200 ezer szállóvendég érkezett a régióba augusztus végéig, a külföldi vendégéjszakák száma pedig 8,1 százalékkal növekedett az előző évhez képest.Hangsúlyozta: az év végéig további több száz eseménnyel várja a program az érdeklődőket.

Porga Gyula, Veszprém polgármestere emlékeztetett: a program megtervezésekor a vendégéjszakák számának növelése, a szezon meghosszabbítása és a veszprémiek programokba való bevonása volt a cél Közölte: a veszprémi belvárosba mintegy 1 millió 160 ezer látogató érkezett az említett időszakban, ezen belül mintegy 20 és fél százalékkal növekedett a külföldiek száma az előző évhez képest.A város új rendezvényterén, a Gyárkertben 52 koncertnapon 72 produkció volt hallható, a programok 150 ezer látogatót vonzottak - mondta.

 

ekf_mti

Az EKF programsorozat év végéig folytatódik

Fotó: MTI/Katona Tibor

Nőtt a város kulturális intézményeinek látogatottsága is, a Művészetek Háza 36 ezer, a Laczkó Dezső Múzeum 6 ezer, a Foton Audiovizuális Centrum 10 ezer látogatót vonzott, az Acticity Tánc- és Mozgásművészeti Központ kihasználtsága 95 százalékos volt. Veszprémben 51,7 százalékkal nőtt a belföldi vendégéjszakák száma, a külföldi vendégek száma csaknem 30 százalékos növekedést mutat az előző év azonos időszakához képest.Markovits Alíz, a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy a programok 70 százalékát ingyenesen látogathatták az érdeklődők, örvendetesnek nevezte, hogy az ide érkezők 38 százaléka a tömegközlekedést vette igénybe az utazáshoz júliusban.

az EKF keretében októberben a Hegedűkészítők Nemzetközi Találkozóján gyűlnek össze a világ hegedűkészítő mesterei, és ugyanezen a héten rendezik meg a Chaconne Fesztivált. Novemberben a Veszprém Jazz Fesztivál várja a műfaj rajongóit, decemberben pedig a száz éve született Ligeti György zenei örökségét mutatja be a Modern Art Orchestra, majd a Gospel karácsony várja az érdeklődőket.

Mint írják, a hétvégén nyílik Veszprémben a Nemzetközi Ékszerbiennálé, októbertől decemberig pedig az Európai Porcelánmanufaktúrák Találkozója és Kiállítása várja a látogatókat Herenden.