Már a fürdőkben is égető a szakemberhiány

Forrás: turizmus.com

 2016. november 16. 17:05

Az állami egészségügyi intézményekben meghirdetett béremelések hatására megkezdődött a gyógyászati szakemberek elvándorlása a gyógy- és termálfürdőkből - jelentette be az egyébként jó hangulatú és konstruktív fürdőszövetségi közgyűlés negatív szenzációját Fluck István az orvosi szakbizottság elnöke.

A Magyar Fürdőszövetség őszi közgyűlésének első napján, november 16-án a tágan értelmezett turisztikai szakma számára is fontos bejelentést tett még Gömöri Csilla a marketing szakbizottság elnöke, miszerint 2017-ben:

- március 22-én tartják a Víz Világnapját

- valamikor júniusban a Global Wellness Day-t;

- július 28-án a Strandok Éjszakáját;

- október 14-én a Magyar Fürdőkultúra napját.

A NaturMed Hotel Carbona konferenciatermében zajló közgyűlésen, a már leköszönt főtitkár, Juhász Szabolcs helyett Boros László, a Gyulai Várfürdő korábbi ügyvezetője vállalta a levezető elnök szerepét.

A megjelenteket először Pápai Zsuzsa, a szálloda vezérigazgatója köszöntötte házigazdaként.

Czeglédi Gyula, a szövetség elnöke egyhangúlag elfogadott beszámolójában többek között elmondta: változatlanul érvényben vannak a 2016-ra meghirdetett legfontosabb lobbitémák, az áfa-csökkentés, az OEP hozzájárulás emelése és a medencés gyógyfürdőzés Hungaricummá nyilvánítása.

Az elnök beszámolt az ESPA board meetingjén tartott prezentációjáról, valamint a turisztikai kormányzathoz benyújtott deregulációs javaslatokról is.

A közgyűlés egyéni tagjai sorába fogadta Hajós Györgyöt, a Csepeli Strandfürdő vezetőjét, valamint pártoló tagjai közé a Termalfurdo.hu oldalt. A rendes tagok közé jelentkező Lenti Gyógyfürdőről és a harkányi Dráva Hotelről - képviselőinek távolléte miatt - nem szavaztak.

Mogyorósi Ferenc, a minősítő szakbizottság elnöke beszámolt arról, hogy 21 fürdő minőségi besorolását erősítették meg, valamint 10 új jelentkező is sikerrel állta ki az ellenőrzést. Ez utóbbiak azonban még nem kapták meg okleveleiket, mert az állami védjegyet hivatalosan is odaítélő bizottság az államigazgatási átszervezést követően még nem ülésezett, ám erre a közeljövőben sor kerülhet.

Végül, de nem utolsó sorban a plenáris ülés utolsó meghirdetett napirendi pontjában elfogadták a szövetség honlapján közzétett új Szervezeti és Működési Szabályzatot.

A közgyűlés első napja szakbizottsági ülésekkel folytatódott. A második napon az egészségturizmus helyzetéről konferencia szerepel napirenden.