Már bejárható a Vadon Kulcsa Tanösvény Noszvajon

Forrás: turizmus.com

 2021. november 16. 13:55

A Bükk lankáit bejáró, 14 állomásos sétaút a szerelmes és a családi Meseúthoz hasonlóan a Farkaskő Művésztelep Egyesület gondozásában készült el.

Noszvajon az országban egyedülálló tematikára épített ökoturista tanösvényt avattak nemrég, amelynek fő célja elsősorban nem az ismeretterjesztés, vagy a sport támogatása, hanem a természethez való kapcsolódás, az ökoturizmus segítése és a rekreáció. A feladatlappal végigjárható út ötvözi az erdőfürdő, a természetművészet és a meseterápia eszköztárát a programgazda egyesület különleges MeseErdő módszerének megfelelően, így teremtve lehetőséget a kikapcsolódásra, vidám együttlétre, feltöltődésre.

A Meseúthoz hasonlóan ezt a programot is "családépítő" kalandnak szánja megálmodója, Tátrai Vanda. A gyönyörű és változatos táj bejárására az év bármely napján lehetőség lesz, akár csak egy rövid sétát vagy hosszabb túrát választunk. A Vadon Kulcsa Tanösvény minden évszakban más erdei feladatsorral, különleges kihívásokkal, rejtvénnyel várja a látogatókat Noszvajon. A vidám és kalandos feladatok erdőterápiás, erdőfürdő-, ökopszichológiai ötletek alapján íródtak, végigkísérik az állomásokat és az állomások közötti útvonalakat.

Az út bejárásához szórakoztató feladatlap is készült

Fotó: Farkaskő Művésztelep Egyesület

A feladatok elsősorban felnőtteknek szólnak, de egy családban a gyerekek is élvezni fogják a mókát, hiszen az évszak meséjét is elrejtették az úton. Hamarosan pedig elérhető lesz a kifejezetten gyerekeknek szóló, erdei 7 próba menetlevél is.

A megvalósítók tervei között szerepel, hogy a Vadon Kulcsa Tanösvényhez kapcsolódóan a tavaszi időszaktól gyógynövénytúrák, vezetett bejárások, erdőmeditációk, természetművészeti élményalkotás és kreatív fitoterápiás foglalkozásokkal várják a felnőtt társaságokat. A gyerekcsoportokat pedig a MeseErdő kalandos túráira invitálják a tanösvény házigazdái.
Ráadásul, aki végigjárja az egész útvonalat, az a rejtvénysorba beírt betűket felmutatva évszakos karszalagot kap a Harmónia Cukrászdában. Itt és a falu vendéglátóhelyein lehet a térképet is megvásárolni.

Az állomások pár száz méterre vannak egymástól, végigjárásuk nem
igényel különösebb erőnlétet vagy felszerelést, aki pedig többet gyalogolna, az a nagy sikerű Forrástúrát vagy a meseutakat is hozzáfűzheti.