Már csak három hét, és kezdődik a Budapesti Tavaszi Fesztivál

Forrás: turizmus.com

 2022. április 08. 20:45

A kerületeken, közösségeken és műfajokon áthúzódó programkavalkád április 29. és május 15. között, 17 nap alatt 100 helyszínen 170 programmal érkezik. A szervezők április 8-án a Városháza Parkban mutatták be a részletes programot.

A kulturális programsorozatot beharangozó eseményen az Oláh Krisztián Trio feat. Molnár Sándor & ifj. Oláh Kálmán formáció gondoskodott a hangulatról, velük az április 27-én kezdődő Jazzfest Budapesten is találkozhatnak majd az érdeklődők.

Szintén a Tavaszi Fesztivál hírnökeként indult el pénteken a tavasz színeibe öltözött Tavaszvillamos, amely május 15-ig közlekedik menetrendszerűen a 47-es vonalon.

Bolla Tibor, a BKV vezérigazgatója kiemelte: nagy örömmel bocsátották a Főváros rendelkezésére egyik Ganz villamosukat, hogy ezzel kapcsolódhassanak a rendezvénysorozathoz. A város legnagyobb közszolgáltatójaként remélik, hogy járműveikkel minél több ember jut el a Tavaszi Fesztivál közel 100 helyszínére és több mint 170 eseményére.

 

Hagyományos és kortárs

Az idei programok korunk és környezetünk jelenségeit járják körül művészeti és kulturális eszköztárral, sok közülük lehetőséget nyújt a bekapcsolódásra, a közös tapasztalat megélésére, a formák kialakítására. Ettől lesz egyedi, izgalmas és kortárs a fesztivál. A nemes hagyományokat tiszteletben tartva, egyúttal bátran megújítva a Budapesti Tavaszi Fesztivál nemzetközi sztárok és helyi fiatal alkotók számára egyaránt bemutatkozási lehetőséget biztosít, műfajokon átívelően és folyamatosan építkezve, hogy együtt alakítsuk fővárosunk, egy kivételes adottságú európai metropolisz kulturális profilját.

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere és Faix Csaba, a Budapest Brand nZrt. vezérigazgatója az eseményt népszerűsítő villamossal érkezik a sajtótájékoztatóra

Fotó: Budapest Brand

A fesztivál korábbi finanszírozása és együttműködési formái megszűntek az elmúlt időszakban, így a Főváros saját erejéből gondolta most újra, hogy milyen is egy városi fesztivál. Karácsony Gergely, Budapest Főpolgármestere Erdei Ferencet idézte, aki szerint a kultúra mindazon eljárások összessége, amelyek elviselhetővé teszik az emberi életet.

A Fesztivált szervező Budapest Brand nZrt. vezérigazgatója, Faix Csaba elmondta, a főváros hivatalos turisztikai, kulturális és marketingszervezeteként céljuk, hogy a márványtermekből a közterekre vigyék a kultúrát, ezzel járulva hozzá a főváros élénk és sokszínű kínálatához.

Ahogy Gáspár Máté, a Fesztivál programigazgatója elmondta, nemzetközi sztárok, hazai kiválóságok, helyi progresszív alkotók és közösségi kezdeményezések egyaránt helyet kapnak az idei programban. Lengyelországból érkezik a TR Warszawa előadása, a Pieces of a Woman Mundruczó Kornél rendezésében. A Fesztivál nyitókoncertjén a Budapesti Fesztiválzenekar az amerikai zeneszerzés ikonikus alakjainak darabjait játssza David Robertson vezényletével a Budapest Kongresszusi Központban. A Magyar Zene Házában Dubóczky Gergely és a Budapest Sound Collective koncertje lesz hallható Csillagórák címmel.

Több jelentős autonóm kezdeményezésnek is partnere, gyűjtőplatformja idén a Budapesti Tavaszi Fesztivál, mint a KirakArt – Színház és kiállítás a kirakatban, az Anyacsak1 színházi fesztivál a szülővé válásról, a Zsinór nélkül független bábos fesztivál felnőtteknek, a művészet szabadságát hirdető Freeszemle, vagy az ALT.BP szubkulturális minifesztivál.

A fesztivál programjai között vannak ingyenesen látogatható, előzetes regisztrációhoz kötött események, illetve előre megvásárolt belépőjeggyel látogathatók. A programokról és a belépéssel kapcsolatos információkról a BTF honlapján tájékozódhatnak.

 

Együtt a város!

Budapest a 23 kerülete összessége; minden városrész egy sajátos univerzum, aminek épített öröksége, hagyományai, kulturális élete, alkotócsoportjai egyedi jelleggel bírnak, és hozzájárulnak a főváros sajátos arculatához, aktívan alakítják azt. A városi fesztiválok ezek felfedezéséhez nyújtanak folyamatosan bővülő hozzáférést, idén tavasszal a III., XV. és XXII. kerületet helyezve fókuszba.

A sajtóeseményen az idén csatlakozó kerületek bemutatták programjaikat. Cserdiné Németh Angéla, a XV. kerület polgármestere elmondta, beszélgetések, kiállítások, színházi programok is várják majd az érdeklődőket, hogy bemutassák a kerület sokszínű kulturális életét. Kiemelte, hogy idén 60 éves a kerület büszkeségeként számon tartott Tavasz Nőikar, amelynek koncertje szintén hallható lesz a Tavaszi Fesztiválon.

Béres András, a III. kerület alpolgármestere három területet emelt ki az Óbudai programok kapcsán: a római hagyományokat, amelyek a Floralia Fesztiválon és a Római Parton rendezett mozgószínházi bemutatóban élednek majd újjá; az ipari múltat képviselő sétákat az Óbudai Gázgyárban és a Goldberger Design Centerben; valamint a természeti értékeket hangsúlyozva számos, gyerekeknek szóló szabadtéri programot is szerveznek.

Gazdik István, a Klauzál Gábor Budafok-Tétényi Művelődési Központ igazgatója arról beszélt, hogy a XXII. kerület, mint Budapest bornegyede, nagy múltra visszatekintő szőlészeti és borászati hagyományokkal rendelkezik, amelyek hangsúlyosan megjelennek majd a programkínálatban. Ilyen lesz a májusi Pincejárat eseményfolyam is, amely a borgasztronómián kívül számos kulturális programot is kínál.

A 2021-es Budapesti Őszi Fesztivál alatt kialakult partnerségeket folytatva az I., II., VIII. és XI. kerület is számos programmal várja majd a Tavaszi Fesztivál közönségét.

A Budavári Önkormányzat egyedi adottságú kulturális intézményrendszere fesztiválprogramjaival a közösségépítésre, a kerületi lakosok megszólítására törekszik és kiemelten foglalkozik hagyományápoló, ismeretterjesztő, városvédő vagy irodalmi tematikájú találkozók létrehozásával.

A művészeti alkotások és produkciók kerületszerte segíthetnek abban, hogy a kultúra a mindennapi élet részévé váljon. Ennek a folyamatnak az építőkövei a II. kerület fesztiválprogramjai.

A XI. kerületben a Bartók Béla út és környéke ismét egészen különleges felfedezésekre csábít, performanszok, installációk, séták és workshopok kínálnak bekapcsolódási lehetőséget az aktív városlakóknak.

A VIII. kerületben minden történet, minden dallam, minden íz és szín gazdagabbá tesz minket, legyen az magyar, zsidó, cigány, görög, arab, női vagy férfi – hiszen itt minden hang számít.

A Tavaszvillamos május 17-ig közlekedik a 47-es vonalán

Fotó: Budapest Brand

Új fesztiválhelyszín születik

Az idén 100 éves Városmajori Szabadtéri Színpad Kristály Színtér néven új kulturális és közösségi helyet indít a Margitszigeten az egykori, formáiban a Bauhaus stílusa felé kacsintgató ásványvíz-palackozó üzem épületében. Az összművészeti kultprodukciók (színház, tánc, koncert, gyerekprogramok) bemutatása mellett a Kristály a sportos és tudatos életmóddal szimpatizáló látogatók, családok, a zöldben pihenni vágyók kedvelt célpontjává szeretne válni. Olyan innovatív, laza, informális, közösséget építő helyszínné, amely egyszerre „kikapcsol és összekapcsol”.

A Kristály Színtér megnyitó ünnepségére a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretén belül kerül sor május 1-jén. Ezen a napon egy nem hagyományos ünnep várja a Margitszigetre látogatókat, a Szabad Terek Majális. De ez az új tér ad majd otthont többek között a Duda Éva Társulat duplaestjének Golden Section/I Shall Be Free címen, a Cinema Mystica immerzív digitális művészeti kiállításnak és a Trafó újcirkusz produkciójának. Az Alexander Vantournhout/Not Standing (Be): Screws című előadás során pedig öt előadó és öt jelenet hív felfedezésre.

A Budapesti Tavaszi Fesztivál beharangozó sajtóeseménye után megnyílt a Budapest FotóFesztivál Budapest vízió című köztéri fotókiállítása is. A Budapest Brand streetphoto pályázatának legjobb alkotásai április 25-ig láthatóak a Városháza Parkban, a főváros életének izgalmas, rejtett és sokszínű pillanataiba engedve betekintést. A fotókiállítást Mucsy Szilvia, a FotóFesztivál igazgatója és Kocsány Kornél kurátor nyitotta meg.