Már ellenőrizték a szezonálisan üzemelő medencés strandok felét

Forrás: MTI

 2016. június 27. 18:26

A szezon kezdetéig a szezonálisan üzemelő medencés közfürdők csaknem felét ellenőrizték, a júniusban nyitók vizsgálata pedig folyamatos - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) Országos Tisztifőorvosi Hivatala hétfőn az MTI-vel.

A hivatal közleménye szerint jelenleg 568 medencés közfürdő működik az országban, ezek közül mintegy háromszáz csak szezonálisan üzemel. Többségük a kedvezőtlen időjárás miatt májusban még nem nyitott meg. A szezon kezdete előtt ellenőrzött fürdők, strandok többségén a közegészségügyi feltételek megfelelőek voltak, a szükséges javítási, karbantartási munkákat már elvégezték, pusztán egy-két esetben merült fel ilyen irányú kifogás - írták.

Hozzátették, hogy az úszómesteri felügyelet a legtöbb fürdőben folyamatosan biztosított, az elsősegélynyújtó helyek állapota, felszereltsége és a képzett személyzet jelenléte megfelelő. A medencék környezete és a pihenőterületek gondozottak, megfelelő számú hulladékgyűjtő tartályt helyeztek ki, a hulladékot rendszeresen elszállítják, a rovar- és rágcsálóirtás folyamatos.

 

A tavalyi szezonban végzett ellenőrzésekkor a töltő-ürítő rendszerű medencék közül a vízminőségi elvárásoknak legkevésbé a termálvizes medencék és a szauna-merülőmedencék feleltek meg. Az ÁNTSZ kiemelte, hogy ezeknek a medencéknek a vízminőségét illetően az egészségügyi hatóság mindenképpen előrelépést vár az idei szezontól.

Idén június elejéig az ország területén 71 esetben intézkedtek a közegészségügyi felügyelők különböző szabálytalanságok miatt. Kifogás esetén a hatóság felszólítja az üzemeltetőt a hiányosságok pótlására, amelyet a tapasztalatok szerint a megadott határidőre szinte minden esetben el is végeznek.

A közleményben felhívták a figyelmet arra, hogy a medencék tisztaságának megőrzésében meghatározó a vendégek szerepe. A fertőzések nagy része ugyanis elkerülhető azzal, ha a vendégek fürdőzés előtt lezuhanyoznak és használják a lábmosót.