Már építik a gátat a Dráva élőhelyeinek védelmére

Forrás: turizmus.com

 2018. november 30. 09:36

A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság által vezetett projekt a 15 km hosszú Dráva holtág és körülötte lévő ligeterdők védelmére jött létre.

Mivel a barcsi Ó-Dráva holtágat hosszában vágja ketté a magyar-horvát államhatár, ezért elengedhetetlenül szükség volt arra, hogy a túloldali természetvédelmi szervek is részt vegyenek a pályázatban.

A holtág esetében a legfontosabb veszélyeztető tényező a túl alacsony vízszintek kialakulása, elsősorban a nyár végi csapadékszegény időszakokban. A probléma kezelésére egy úgynevezett vízvisszatartó műtárgy, egy küszöb épül a holtág kifolyó csatornájára, a Feketeárokra.

A barcsi Ó-Dráva

Fotó: turizmus.com

A műtárgy tervezését horvát és magyar szakemberek végezték, ugyancsak mindkét országban lefolytatták a szükséges környezetvédelmi és vízjogi engedélyezési eljárásokat. 2018 őszén indulhatott meg aztán a kivitelezés, ennek során magyar oldalról indulva egy alacsony, kiemelt út épül, aminek a végén, már horvát oldalon, megépül a vízvisszatartó műtárgy is. Ennek helyét a tervezés során úgy állapították meg a mérnökök, hogy a legkisebb beavatkozással a leghatékonyabban lehessen a vizet a holtág területén megtartani.

Az építmény mellé épül egy csatorna is, ami megfelelő vízhozam mellett hallépcsőként funkcionál, megkönnyítve a halak mozgását a Dráva főága és a holtág között. A munkavégzést a késő őszi- téli időszara tervezték, ezzel is minimalizálni lehet az építésnek a természetre, növény és állatvilágra gyakorolt hatását.

Az októberi száraz időjárás segítette a kivitelező munkáját, a héten beállt csapadékos időjárás – tekintettel arra, hogy az egykori Dráva mederben lévő talaj könnyen felázik és iszapossá válik – azonban próbára teszi a gépeket és az embereket.

Jelenleg a kiemelt út építését befejezte a kivitelező, valamint időszakosan elterelte a Fekete-árok vízét, hogy vízteleníteni lehessen a műtárgy helyén kialakított munkagödröt. A kivitelezőnek 2019. március 15-éig van lehetősége befejezni a munkát, az eredményeket pedig egy áprilisban megrendezendő záró konferencián szeretnék bemutatni a szakmai és a szélesebb közönségnek is.