Már hétfőnként is látogatható a Szépművészeti Csontváry-kiállítása

Forrás: turizmus.com

 2023. június 07. 11:56

Már több mint kilencvenezren voltak kíváncsiak a Szépművészeti Múzeum Csontváry-kiállításra. Az április közepén nyílt tárlat a nagy érdeklődésre való tekintettel már hétfőnként is nyitva áll a látogatók előtt, hétvégén pedig egy órával korábban, 9 órakor nyitja meg a kapuit az intézmény.

170 éve született Csontváry Kosztka Tivadar (1853–1919). Az évfordulót közös kiállítással ünnepli a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria és a pécsi Janus Pannonius Múzeum.

A festőgéniusz életművének legjelentősebb műveit őrző két közgyűjteményanyagából összeállított tárlat a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek keretében nyílt meg a Szépművészetiben, ahol július közepéig látható - közölte az intézmény. A negyvenöt művet felvonultató kiállítás tisztelgés a magyar festészettörténet egyik legeredetibb és legismertebb alkotója előtt.

A két intézmény egyesített gyűjteményének köszönhetően a kiállításon együtt látható Csontváry híres Önarcképe és Magányos cédrusa, a nagyméretű Taorminai görög színház romjai és a Nagy Tarpatak a Tátrában című festménye, valamint a Zarándoklás a cédrusokhoz Libanonban és a Jajcei vízesés című alkotásai is.

A nagy érdeklődésre való tekintettel az intézmény már hétfőnként is nyitva áll a látogatók előtt, hétvégén pedig egy órával korábban, 9 órakor nyitja meg a kapuit

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A negyvenöt művet – köztük a csaknem harminc négyzetméteres Baalbeket és a többi óriásfestményt – felvonultató kiállítás teljes képet nyújt Csontváry fő témáiról, motívumairól és életéről. A kiállítás, amely végigkíséri a művész másfél évtizedes festői pályáját, augusztustól a pécsi Csontváry Múzeumban látható majd.