Már húszezren látták a PIM utazó Petőfi-kiállítását

Forrás: MTI

 2022. december 12. 17:19

Útjának első félévében több mint 4000 kilométert tett meg, 60 települést keresett fel és mintegy 20 ezer látogatót fogadott a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) "Átröpűlök hosszában hazámon" című, Petőfi Sándorról szóló utazókiállítása.

A Petőfi-emlékév kapcsán létrehozott, buszba épített tárlat szeptember 1-jén Kiskőrösről indult el, és első félévét december 9-én Bicskén zárta, ahol a polgármester köszöntötte a tárlat kurátorait és múzeumpedagógus kollégáit - emlékeztet a PIM közleménye.

A múzeum tájékoztatása szerint az utazókiállítás kiemelt célja, hogy minél többekhez juttassa el élményszerűen Petőfi Sándor életművét és mutassa be életútját. A tárlat a haladás, sebesség, út, utazás fogalmaiból indul ki, és az aktuális kutatásokra alapozva, egyedi megközelítésből idézi megy Petőfi személyiségét, munkásságának ismert darabjait.
A kiállítás címét adó "Átröpűlök hosszában hazámon" mottó a Dalaim című vers részlete, amely nemcsak Petőfi utazás iránti szenvedélyét és költői ambícióit fejezi ki, de utal a tárlat nem mindennapi jellegére is.

petofi_vandorkiallitas

Az kiállítás az év végi leállást követően januárban folytatja útját és a Budapest környéki, valamint a keleti országrész településeit veszi célba

Fotó: PIM

A kiállítás képzeletbeli utazásra hívja a látogatót, aki felszállhat 1845-ben a gyorsszekérre Petőfi mellé, hogy a költő a "változó szerencse szekerén" felidézze múltjának meghatározó állomásait, és a közönséggel együtt fürkéssze jövőjét - olvasható a múzeum közleményében.

Az utazókiállítás az év végi leállást követően januárban folytatja útját és a Budapest környéki, valamint a keleti országrész településeit veszi célba. Az aktuális állomásokról a múzeumbusz hivatalos honlapján, valamint a PIM Facebook- és Instagram-oldalain tudnak tájékozódni az érdeklődők.