Már százezren látták a Picasso-kiállítást

Forrás: turizmus.com

 2016. július 11. 13:43

Eddig több mint százezer látogató volt kíváncsi a Magyar Nemzeti Galériában április 22-én nyílt Picasso – Alakváltozások, 1895–1972 című kiállításra.

A Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria és a párizsi Musée national Picasso együttműködésében szervezett tárlaton a művész száz műve tekinthető meg, ez Pablo Picasso festészetének eddigi legnagyobb kiállítása Magyarországon. A Nemzeti Galériában a Picasso kiállítással párhuzamosan látható, június végén nyílt Modigliani tárlatot pedig már tízezren látták.

A festményeket, szobrokat és grafikákat bemutató kiállítás Picasso életművének valamennyi periódusát felöleli, ugyanakkor egy kiemelt téma – az emberi alak megformálásának folyamatos változása – köré szerveződik.

A bemutatott száz mű nagy része – 74 alkotás – a Musée National Picasso-Paris gyűjteményéből érkezik, de szerepelnek alkotások a világ több nagy múzeumából is:  kiemelkedő remekművek kölcsönzésével járult hozzá a kiállítás sikeréhez a jeruzsálemi Izrael Múzeum, a bázeli Beyeler-gyűjtemény, a berni Kunstmuseum, a moszkvai Puskin Múzeum és a stuttgarti Staatsgalerie. A kiállításon látható még a budapesti Ludwig Múzeum három festménye, valamint egy válogatás a Szépművészeti Múzeum Grafikai Gyűjteményében őrzött európai rangú metszetanyagból.