Már tízezren látták a Seuso-kincseket Zalaegerszegen

Forrás: turizmus.com

 2017. december 10. 15:53

A Göcseji Múzeumban, az alig két hete nyitva tartó tárlaton, 9-én köszöntötték a jubileumi látogatót.
Kaján Imre igazgató elmondta, hogy a Göcseji Múzeum évente fogad tízezer látogatót, s ezt a létszámot most megduplázták.

A Magyar Nemzeti Múzeum Seuso-kincseket bemutató vándorkiállítása december 17-ig tekinthető meg Zalaegerszegen, így, a hátralévő egy hétben várhatóan még további hét-nyolcezren tekintik meg a felbecsülhetetlen értékű kincseket (amelyeket még az 1970-es években találták meg Magyarországon), kiegészítve a Zala megyében Fenékpusztán és Zalalövőn előkerült római kori tárgyakkal.

A kincs, ami megbabonáz

Fotó: MTI

A Seuso-kincs a római császárkor késői szakaszából származó lelet. Nevét a vadász- vagy Seuso-tál feliratán megnevezett tulajdonosáról, Seusóról kapta. Darabjai egy ünnepi lakomakészlet jellegzetes tartozékai, köztük tisztálkodáshoz és szépítkezéshez használt edényekkel. Tulajdonosa - feltehetően egy háborús konfliktus elől menekülve - a 4. század utolsó évtizedeiben vagy az 5. század elején rejthette el. A ma ismert együttes tizennégy nagyméretű ezüstedényből és egy rézüstből áll, amelyben az ezüstedényeket elrejtették.