Már több mint 11 ezren látták az újjászületett Szent István-termet

Forrás: turizmus.com

 2021. szeptember 01. 11:22

A Budavári Palota elsőként rekonstruált történelmi helyisége és a hozzá tartozó kiállítás nagy népszerűségnek örvend a látogatók körében, eddig több mint tizenegyezren tekintették meg.

Augusztus 20-án nyitott meg a Budavári Palotanegyed legújabb látványossága, a századfordulós formájában újjászületett Szent István-terem.

A Szent István királyról elnevezett terem a magyar iparművészet csúcsteljesítménye volt a 19.-20. század fordulóján, azonban a második világháborúban megsemmisült. A Nemzeti Hauszmann Program keretében újjászületett történelmi tér augusztus végéig ingyenesen volt látogatható. A helyszín szűk befogadóképessége ellenére is kiemelkedően nagy volt a közönség érdeklődése, a 12 napos időszak alatt a Várkapitányság tárlatvezetésein több mint tizenegyezer ember vett részt a világ minden tájáról.

Az újraalkotott teremben megcsodálható az ország legnagyobb Zsolnay-kandallója, a Strobl Alajos eredeti alkotása alapján formázott Szent István-mellszobor, az Árpád-házi királyokat és szenteket bemutató különleges képek, de a csillárokat, a kazettás mennyezetet és az egyedi, intarziás padlót is a legkiválóbb mesterek készítették. A Budavári Palota csodája elnevezésű tárlaton Aba-Novák Vilmos egy korábban kiállításon még nem látható festményét és Szent István 1635-ben, Rómában készített hermáját is megtekinthetik a látogatók, akik Havadtőy Sámuel világhírű magyar művész kortárs installációján keresztül megismerkedhetnek az államalapító király Imre herceghez írt intelmeivel is.

A látványosságra naponta átlagosan közel ezren voltak kíváncsiak

Fotó: Várkapitányság

A Szent István-termet és a hozzá kapcsolódó kiállítást szeptember 1-től bővített, 1 órás, személyes vagy digitális tárlatvezetéseken lehet megtekinteni, melyekre jegyeket a helyszínen, illetve ITT lehet váltani.

Augusztusban a Budavári Palota A épületében ingyenesen látogatható, A Hauszmann-sztori című kiállítást is tízezernél többen látogatták meg. A Várkapitányság kiállításán multimédiás technológiával, a régmúlt felelevenítésével ismerhető meg a városrész fénykora, amikor a dualizmus időszakában Hauszmann Alajos építész újraálmodta a Budavári Palotát és környezetét. A fénykor mellett feltárulnak a világháborús pusztítások és az azt követő időszak tudatos rombolásai is. A tárlat a budai Vár mostani újjászületését, a Nemzeti Hauszmann Program keretében történő építkezéseket is bemutatja.

A Szent István-terem és A Hauszmann-sztori című kiállítás keddtől vasárnapig 10-18 óra között látogatható.