Már több mint tizenkétezren látták a szegedi Dalí-kiállítást

Forrás: MTI

 2017. augusztus 27. 12:56

Kevesebb mint egy hónap alatt érte el a tizenkétezres látogatószámot az idén tízéves szegedi Regionális Összművészeti Központ (REÖK) Salvador Dalí alkotásait bemutató tárlata.

Fábián Barbara közölte, hogy az idén tízéves központban a jubileum alkalmából világhírű alkotók műveiből rendeznek tárlatokat. Tavasszal Alphonse Mucha munkáit láthatta a közönség, július végétől pedig Salvador Dalí alkotásai töltik meg a kiállítótermeket.

A Reök-palotában soha korábban nem kísérte még olyan érdeklődés kiállítás megnyitóját, mint e két alkalommal. Több százan szerettek volna bejutni már az első pillanatokban is a tárlatra. A Dalí-művekre eddig, szűk egy hónap alatt több mint 12 ezer látogató volt kíváncsi. Éppen ezért a szervezők úgy döntöttek, hogy a szeptember 24-ig látogatható kiállítás kivételesen hétfőnként is nyitva tart.


A Szegeden látható tárlat gerincét litográfiák, grafikák és rézkarcok alkotják. Emellett a mester ritkán látható kisplasztikáit és porcelán dísztálait is megcsodálhatják az érdeklődők a több mint hatvan műtárgyat felvonultató kiállításon.

Salvador Dalí alakja és művészete 1945 után "védjeggyé" vált, már akkor ikonikus magasságokba emelkedett. Művei iránt olyan hatalmas volt a kereslet, hogy annyit festeni már nem volt képes, így áttért a Hundertwassertől és Mirótól megirigyelt litográfia műfajára. A szegedi kiállítás erre az időszakra koncentrál. Ezekben az években a mestert a művészi ideákon túl már üzleti szempontok is inspirálták.

Leghíresebb festményeit litográfiákon reprodukálta, ezek közül Az emlékezet állandósága, a Port Lligat-i Madonna és a Szent Antal megkísértése is szerepel a REÖK kiállítótermeiben. Láthatóak még azok a szakácskönyv-illusztrációk is a falakon, melyeket a Gala vacsorái című kötethez készített.