Művészeti kiválóságok öröksége a megújult Tihanyi Alkotók Házában

Szerző: Gulyás J. Attila

Forrás: turizmus.com

 2022. március 27. 12:09

Élménygazdag látnivalókkal várja az érdeklődőket a 20. századi magyar szépirodalom és képzőművészetek kiválóságainak egykori otthona, találkozóhelye, a Tihanyi Alkotók Háza.

Külső képe változatlan maradt, belső, közösségi terei viszont megújultak a félszigeti település patinás épületének. A Tihanyi Alkotók Háza, amelyhez a falu szívétől és az apátságtól mindössze öt percnyi sétaút vezet, és amelynek létrejötte Illyés Gyulának köszönhető, március 25-e óta ismét látogatható.

A több funkciós intézményben elsősorban az 1930–1980 közötti időszak szellemiségét felölelő, A belső emigráció évei című kiállítás szórakoztatja a magyar szépirodalom és képzőművészet kiválóságai iránt érdeklődőket. Emellett a tágas, fehér falu épületben kialakított előadóterem, múzeumi foglalkozások megtartására alkalmas helyiség, és hamarosan egy irodalmi kávézó is az egykori halászfalu látogatóinak rendelkezésére áll majd.

tihany

Tihany ikonikus épülete 1940-től Illyés Gyula és családja nyári otthona volt

Fotó: Tihanyi Alkotók Háza

Tihany ikonikus épülete 1940-től Illyés Gyula és családja nyári otthona volt, de a költő az őszi és a tavaszi hónapokban is eltöltött ott néhány hetet, sőt volt, hogy egy egész évig maradt.

Az ugyancsak Tihanyhoz kötődő, és gyakran ott tartózkodó Borsos Miklós szobrász mellett az „Illyés-ház” a korabeli szellemi élet kiválóságainak találkozóhelye volt. A nyári nyüzsgéstől mentes települést kiváltképp kedvelő Németh Lászlón kívül hosszabb-rövidebb időt eltöltött ott többek közt Passuth László, Déry Tibor, Szabó Lőrinc és Bernáth Aurél is.

Aki kíváncsi, hogy kikkel folytatódik a korabeli alkotók sora, és mit hagytak örökül a ház gazdájának, Tihanynak, és ezzel együtt a magyar szellemi életnek, annak rá kell szánnia némi időt a legkorszerűbb installációs eszközökkel berendezett kiállítás megtekintésére.

tihany

Az épületben korszerű installációs eszközökkel rendeztek be egy kiállítást a magyar művészet kiválóságairól

Fotó: Tihanyi Alkotók Háza

Az alkotóház átadásának ünnepségén Tósoki Imre, a település polgármestere „kanyargós, akadályokkal teli útnak” nevezte a létesítmény újbóli megnyitásáig vezető időszakot, a költő hagyatékát Tihanynak adományozó Kodolányi Judit, Illyés Gyula unokája pedig úgy fogalmazott:

„Az értékeire büszke, a Balaton gyöngyszemeként emlegetett félsziget számára nevezetes esemény az intézmény kapuinak megnyitása (...) A jövőben megnyíló irodalmi kávézóban megpihenhet és feltöltődhet minden, a településre látogató vendég, de a tihanyi közösség is belakhatja, magáénak érezheti az intézményt.”