Máramaros lett Románia első megyei TDM-je

Szerző: Irházi János

Forrás: turizmus.com

 2023. február 27. 10:41

A szaktárca ennek az északi megyének adta meg először a titulust, jelezve, hogy több évtizedes késlekedést követően Romániában is fókuszba kerül a szervezett turisztikai desztinációs menedzsment (TDM) fontossága.

Máramaros Románia egyik legkedveltebb célpontja a belföldi és külföldi turisták számára, nem véletlen, hogy ennek a megyének a vezetése lobbizott a legkeményebben, hogy elsőként kapja meg a megyei desztinációs menedzsment (OMD) titulust, amely lényében a magyar TDM romániai megfelelője.

Romániában a rendszerváltás utáni évtizedekben belpolitikai csatározások áldozata lett a turisztikai stratégia, és most is csak a jobb- és baloldal közötti koalíciós összeborulásnak köszönhető az idegenforgalom központi támogatása.

A máramarosi OMD tagjai a megyei tanács, a Saorsa Turism Kft., a Turist Suior Kft., valamint a Máramarosi Vállalkozók Szövetsége. Az engedélyt csak úgy kapták meg, hogy az OMD tagjai biztosítanak minimum ezer szálláshelyet, kineveznek egy vezetőt a szervezet élére, ugyanakkor egy esztendőn belül kötelesek a minisztériumnál bemutatni a távlati akciótervüket, ellenkező esetben elveszítik a titulust.

Helyi, megyei „TDM-es" próbálkozások korábban is voltak Romániában, a szükséges törvényességi keret rendelkezésre állt, de ezek különböző okok miatt rendre elhaltak. A vállalkozói és turisztikai minisztérium (MAT) most azt akarja, hogy a helyi turisztikai desztinációs menedzsmentek megyeivé, majd térségivé bővüljenek. Követendő példaként említik a Moldovában létrejött helyi, Țara Dornelor OMD-t, ez januárban kapta meg a működési engedélyt, és amelynek Vatra Dornei megyei jogú város mellett sok kisebb, turizmusban kiemelten érdekelt és látogatott település önkormányzata a tagja, valamint természetesen szállodák, vendéglők.

A Máramarosi Havasok Nemzeti Park is vonzza a turistákat a megyébe

Fotó: Máramarosi Havasok Nemzeti Park

 

Pozitív példa a MAT számára a Mamaia-Constanţa OMD, amelyik a tengerpartot akarja felölelni, és tagjai között szerepel többek között Konstanca (románul: Constanţa) Helyi Önkormányzata és több tengerparti szakmai szövetség.

A MAT az elmúlt héten a Bukaresti Turisztika Vásáron turisztikai külön konferenciát szervezett az érintetteknek, hogy felpezsdítsék a helyi-megyei OMD-ek mielőbbi megszervezését.