Marci giliszta és a komposzt a Herman Ottó Múzeumban

Forrás: turizmus.com

 2016. szeptember 28. 16:29

A Múzeumok Őszi Fesztiváljának nyitó eseményén, szeptember 26-án, a Magyar Természettudományi Múzeumban megrendezett 14. Országos Múzeumpedagógiai Évnyitón adták át a legjobbnak ítélt múzeumpedagógiai foglalkozások elismeréseként az idei Múzeumpedagógiai Nívódíjakat.

A szolnoki Dajmanich János Múzeum és az egri Dobó István Vármúzeum mellett — ebben az évben újra — a miskolci Herman Ottó Múzeum is a díjazottak között volt.

Az Éltető talaj címet viselő kiállításhoz — mely a Pannon-tenger Múzeumban a múlt év októberétől 2016 februárjáig volt látogatható – készült foglalkozás-sorozat óvodásoknak, alsó- és felső tagozatos tanulóknak, s középiskolásoknak is korcsoportok szerint dolgozta fel a témát, s hívta fel annak fontosságára a figyelmet.

A kiállítás a Talaj Éve 2015 eseménysorozat apropóján született meg azért, hogy minél szélesebb körben felhívja a figyelmet a talajoknak az élet szempontjából betöltött fontos szerepére, valamint arra, hogy Magyarország a talajokkal való ellátottság és azok kutatása szempontjából egyaránt „nagyhatalomnak" számít. A kiállítás a Kárpát-medence főbb talajait és azok kialakulását befolyásoló tényezőket mutatta be, kiemelve gazdasági jelentőségüket, érdekes és hasznos tulajdonságaikat.

A most díjazott foglalkozások legkisebbeknek szóló része a Marci giliszta és a komposzt címet viselte, s az apróságok legnagyobb örömére mesébe foglalva mutatta be a lábunk alatt rejtőző világot. A kisiskolásokat az Él-tető talaj foglalkozások várták, amelyek kitértek a talajvédelem legfontosabb kérdéseire is. A nagyobbak a Kicsúszott a lábunk alól! címet viselő programban egy fiktív történet alapján, kísérlettekkel alátámasztva modellezhették, hogyan válik az élettelen kőzetből az élethez nélkülözhetetlen talaj.

A miskolci múzeum díjazott programját kidolgozó szakemberek a díj kapcsán elmondták: vidéki múzeum múzeumpedagógusaként jó érzés számukra az, ha más, nagyobb múzeumok tevékenysége mellett is kitűnik a munkájuk, és nem csak a látogatók száma igazolja, hanem a szakma is elismeri tevékenységünket. Külön öröm, hogy ezt az elismerést egy olyan programért kapták, melynek tudásanyaga hiányzik az oktatási rendszer tematikájából, és örülnek annak is, hogy a témát játékos és interaktív formában pótolhatták,  adhatták át a kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

Az Éltető talaj című időszaki tárlathoz a múzeumpedagógiai foglalkozásokon túlmenően többféle program is kapcsolódott: két alkalommal is társult hozzá pályaválasztási tanácsadó nap, amellyel a továbbtanulási döntéshez nyújtottak szakmai segítséget a szervezők.