A világ élvonalába tartozó művészeket hoz Budapestre a Margitszigeti Színház

Forrás: MTI

 2024. május 07. 19:35

Magyar és világsztárok, bemutatók, valamint exkluzív produkciók kínálatával készül a Margitszigeti Szabadtéri Színház a 2024-es szezonra, amely május 19-től szeptemberig várja a közönséget.

"Az előző évek jó gyakorlata szerint a kőszínház és koncerttermek zárása előtt már megnyitjuk nyári színházi szezonunkat. Mintegy 100 eseménnyel készülünk, amelyek közt lesznek nagyszínházi előadások, tematikus napok, ünnepek, gyereknap, dzsessz- és borfesztivál, karibi napok, szombat és vasárnap délelőtt pedig gyerekelőadások és kiállítások a műemléki Víztorony kilátóban" – emelte ki Bán Teodóra, a színház ügyvezető igazgatója és művészeti vezetője a programokról tartott sajtótájékoztatón.

Az igazgató elmondta, hogy május 19-én, pünkösd vasárnapján a Mária evangéliuma rockoperával indul a szezon, amely új szereposztással lesz látható. Az esti előadást megelőzően egész napos családi eseményre várják a családokat a Margitszigeti Színházban és környezetében. A Csillagszeműek Táncegyüttes népi hagyományokat bemutató játékos programjával, pünkösdi királyfi és királylány választással és egy interaktív gyereknapi programmal készül, este pedig az Így neveld a sárkányodat! film-zene-koncertre várják a családokat.

Bán Teodóra ügyvezető a Margitszigeti Szabadtéri Színház idei hazai fellépőivel a sajtótájékoztatón

Fotó: Gálos Mihály Samu

A nagyszínpad előadásai között különleges produkció lesz Jonathan Tetelman The Great Puccini című operagálája és a világhírű hegedűvirtuóz Nemanja Radulovié koncertje, Lura portugál énekesnő fellépése, vagy a Ballet Preljocaj táncosainak, A hattyúk tava című balettelőadása is. Bradley Jaden musical énekes Live in Budapest koncertjével érkezik a helyszínre, a Shining Venice című showt pedig a Vivaldianno zenekar viszi színpadra. A produkció a zenét, a 3D-s videóvetítéseket, a táncot, a fény- és lézershowt ötvözi egy egyedülálló történetben, amelyet Antonio Vivaldi zenéjének szenteltek.

Ausztriából érkezik a The Freaks cirkuszi produkció, akik a Szabatéri Színpadon tartják legújabb, Nova Visionaire című showműsoruk világpremierjét, a spanyol Antonio Gades táncos és koreográfus pedig a Carmen című flamenco előadással érkezik Budapestre.

A magyar fellépők több jubileumi koncertet és nagyszínházi bemutatót is adnak. Balázs János zongoraművésszel indul a sor, aki az összetartozás napja tiszteletére rendezett klasszikus Nyitókoncert sztárvendége lesz majd a Nemzeti Filharmonikus Zenekarral együtt. Az est karmestere Madaras Gergely lesz. A Magyar Jazz Szövetség és a Margitszigeti Színház közösen állítja színpadra a legelismertebb magyar dzsessz-zenészeket felvonultató nagykoncertjét, amelyhez kapcsolódva egy egész hétvégét felölelő Jazz és borfesztivált is rendez a teátrum Margitszigeti Jazz Napok címmel.

Az idén 45 éves Karhago zenekar is fellép a Margitszigeten

Fotó: Gálos Mihály Samu

Jubileumát ünnepli majd a negyvenöt éves Karthago zenekar, az Anna and the Barbies zenekar tagjai pedig kifejezetten a Margitszigetre álmodták meg Szent Iván éjszakai showműsorukat, amellyel huszadik születésnapjukat ünneplik.

Kökény Attila és Rakonczai Viktor közös koncerttel érkezik, Parádé címmel nagyszabású műsort ad a Székesfehérvári Balett Színház és a Boban Markovic Orkestar, a Cotton Club Singers és a 100 Tagú Cigányzenekar pedig idén kizárólag a Margitszigeti Színházban lesz látható.

A musicalt kedvelő közönséget Andrew Lloyd Webber és Tim Rice világhírű Evita című darabjával várják. A Madonna főszerepével forgatott film nyomán készülő előadás a Győri Nemzeti Szinház és a Margitszigeti Színház közös produkciója lesz, Bakos-Kiss Gábor rendezésében és szereposztásában. A darab csak két alkalommal lesz látható.

Egy új operabemutatót is műsorra tűznek Káel Csaba rendezésében, aki Rossini A sevillai borbély című művét a Margitszigeti Színház és a Magyar Állami Operaház közös produkciójaként állítja színre. A szabadakarat című zenés színházi produkció pedig az Erkel Színházban tartott bemutató után a Margitszigeten lesz újra látható, egyetlen alkalommal.

A Margitszigetre költözik a francia főváros a Párizsi éjszaka című előadásban. A mulatók, orfeumok hangulata, a kacérság a szerelem hatja majd át az estét, amely Offenbach legnépszerűbb dallamaira épülnek.