Szlovák–magyar villásreggeli a Mária Valéria hídon, ahogyan még sose volt

Forrás: turizmus.com

 2023. szeptember 30. 17:43

Pontosan 22 évvel ezelőtt építették újjá a Mária Valéria hidat, amely ismét megnyitotta az utat a két város, Párkány és Esztergom között. Az évforduló apropóján első alkalommal szerveztek közös, beszélgetős reggelit szeptember 30-án, a Duna felett, a Mária Valéria hídon.

Mattia Mura olasz rendező kezdeményezéseként megvalósult korábban egy dokumentumfilm, amelynek alapja egy beszélgetés helyzetének megteremtése volt: egymást nem ismerő két ember, egy párkányi és egy esztergomi lakos félúton találkoztak a Mária Valéria hídon és egy közös reggeli elfogyasztása adta a lehetőséget a köztük lévő kapcsolat felfedezésére.

Az asztalok megterítve, a Duna mindkét partjáról elindultak a reggeli résztvevői

Fotó: Visit Esztergom

A hídünnep alkalmából hagyományteremtő céllal újra életre keltette ezt a két település turisztikai szervezete, és első alkalommal pályázat útján jelentkezhettek különböző érdeklődési köröknek megfelelően – oktatás, egészségügy, vallás, kultúra, zene, sport, turizmus, gasztronómia, gazdaság – a Duna két partjáról fiatalabbak és idősebbek egyaránt.

Beszélgetés reggeli közben. Vajon új barátság születik?

Fotó: Visit Esztergom

A kiválasztás után 44 – 22 esztergomi és 22 párkányi – egymást nem ismerő lakos ült asztalhoz reggelizni és beszélgetni a hídon. Az egyórás program során új ismeretségek, barátságok és kapcsolatok születtek.

Ilyen kiszolgálást is ritkán látott a sokat megélt Mária Valéria híd

Fotó: Visit Esztergom

A résztvevők megosztották egymással határon túli élményeiket, múltjukat és jelenüket, meséltek a családjukról és a mindennapjaikról. Előkerültek többek között régi fotók a nagyszülőkről, az egyik résztvevő pedig a vele reggeliző társának egy 22 éves újságot is átnyújtott, amelynek a címlapján a hídátadásról volt szó.

A két turisztikai szervezet a „Reggeli a hídon” című identitást erősítő programmal kívánja összehozni a Duna két partjának lakosait. A két város, Esztergom és Párkány közötti híd megünneplése túlmutat annak fizikai felépítésén.

Mintha mindig ismerték volna egymást

Fotó: Visit Esztergom

Az egységet szimbolizálja, elismeri a történelmet, ösztönzi a gazdasági növekedést és elősegíti a békés interakciót.

A Hídünnep elengedhetetlen a pozitív kapcsolatok előmozdításához és a szomszédos nemzetek közötti közös identitástudat ápolásához.