Marihuánamámorban úszik Thaiföld, és ez jó lehet a turizmusnak

Forrás: turizmus.com

 2022. június 22. 17:17

Thaiföldön két hete legalizálták a marihuánát, amit jól ki is használnak a helyi kereskedők. Az Ázsiában egyedülálló engedékenységből a turizmus is profitálhat.

"Amnesia", "Jack Haze", "Night Nurse" – ilyen és hasonló marihuánafajtákat lehet újabban mozgóárusoktól vásárolni Bangkokban. A kereskedők szép összegeket kasszíroznak be a Thaiföldön június eleje óta legális kannabiszrügyek és aprított kannabiszlevelek eladásából, vevőik között helyi lakosok és külföldiek is vannak.

Bangkok egyik, hátizsákos turisták által kedvelt negyedében például grammonként 700 bátért (kb. 7000 Ft) lehet beszerezni a növényt, amelynek az eladók szerint különböző hatásai vannak, például elősegíti a jobb alvást és enyhíti a félelmi állapotokat – írja a Der Standard.

Thaiföld az első ázsiai ország, amely legalizálta a 0,2 százaléknál nem magasabb THC-tartalmú marihuána termesztését, valamint élelmiszerekben és italokban történő fogyasztását. Egyedül a nyilvános helyen történő fogyasztást büntetik, illetve az még nem tisztázott, hogy mi a helyzet a marihuánás cigaretta elszívásával, ezzel kapcsolatban még folyik a vita a parlamentben.

A thai kormány azt reméli, hogy az alacsony hatóanyag-koncentrációjú kannabisz legalizálása jó hatással lesz a gazdaságra, és sokan úgy gondolják, hogy a koronavírus-járvány által alaposan megtépázott turisztikai ágazat is fellendül az intézkedés által. A kormány még támogatja is a kannabisz termesztését, sőt egymillió palántát szét is oszt az ország lakosai között.

A legalizálás a túlzsúfolt börtönök helyzetének könnyítését is szolgálja, négyezer, kannabisszal kapcsolatos bűncselekményekért leültetett fogvatartottat állítólag már szabadon is engedtek.

A thai kormány egymillió kannabiszpalántát oszt szét az ország lakosai között

Fotó: 123rf.com

A délkelet-ázsiai országban évszázadokig használták a kannabiszt élvezeti cikként és orvosi célokra, főleg fájdalomcsillapításra és fáradtság ellen, mígnem 1937-ben betiltották.

Persze nyitott marad a kérdés, hogyan fogják ellenőrizni a thai hatóságok, hogy valaki legális marihuánát fogyaszt, vagy illegális, pszichoaktív szert, ugyanis a hatóanyag koncentrációját csak laborban lehet vizsgálni – jegyzi meg az srf.ch.