Marina Abramovic-kiállítás és egyéb attrakciók Belgrádban

Szerző: Elek Lenke

Forrás: turizmus.com

 2019. szeptember 18. 11:25

A kortárs művészet szupersztárja, a szerb származású Marina Abramovic szeptember 21-én nyíló belgrádi kiállítása adta az apropót, hogy a szerb főváros turisztikai szakemberei Budapestre látogassanak, és felhívják a figyelmet a város újdonságaira.

A New Yorkban élő performanszművész – aki a világ 100 legbefolyásosabb emberének amerikai listáján is szerepel – Belgrádban született 1946-ban, de évtizedekig nem volt kiállítása a szülőhazájában. Négy hónapon át a belgrádi Kortárs Művészeti Múzeumban mutatkozik retrospektív életmű-kiállítással, s az érdeklődés már most akkora, hogy a műfaj kedvelőinek és a művész rajongóinak tízezreit várják a 2020. január 20-ig nyitva tartó kiállításra.

Marina Abramovic a belgrádi Kortárs Művészeti Múzeum előtt

Fotó: msub.org.rs

A Száva és a Duna torkolatában lüktető szerb főváros egyre markánsabb helyet foglal el Európa turisztikai térképén, s az utóbbi években szinte robbanásszerű turisztikai növekedésről számolhat be: egyik évről a másikra 2 millióra emelkedett a vendégéjszakák száma, amely 10 százalékos növekedést takar.

A szerb főváros turisztikai szakemberei új, tematikus angol nyelvű prospektusokat is elhoztak Budapestre bemutatni. A Belgrád és az ifjúság című kiadvány elsősorban a fiataloknak szóló programokra hívja fel a figyelmet, tájékoztatva például a bicikliutakról és a kölcsönzésről, valamint megadja a folyóparti bárok, a legkedveltebb streetfood helyek és kávézók címeit.

Külön kiadvány foglalkozik a folyók ölelte város vízi attrakcióival, a parti sétányokkal és a hidakkal. De nagy hangsúly helyeznek a gasztronómiára is: a GastroBeograd prospektusnak ez a fő témája.

Ugyancsak újdonság, hogy Nis és Budapest között hetente kétszer repül az Air Serbia, valamint bejelentették azt is, Belgrádban öt új hajókikötő épül az elkövetkező időszakban.

A Száva partjánál lévő városi erőd környékét a közelmúltban hozták rendbe, itt számos galéria, borozó és kávézó nyílik majd.

A Savamala a város egyik legbohémabb és legkedveltebb, kulturális intézményekben és éjszakai bárokban gazdag negyede, amely nem csak a fiatalok körében népszerű.

Az elmúlt évben 2 millióra emelkedett a vendégéjszakák száma Belgrádban

Fotó: pixabay

A helyi turisztikai szervezet és a városi múzeum speciális túrát szervez – Serbian Slava elnevezéssel – amelynek középpontjában a szerb hagyományok bemutatása áll.

A zimonyi vár a település legrégibb épülete, amelynek keletkezése egészen a 9. századig visszavezethető. Központjában található a Millenniumi Emlékmű, más nevén a zimonyi Hunyadi-torony. Magyarország és Szerbia köztársasági elnöke a közelmúltban közösen avatta fel Zimonyban a Hunyadi János-szobrot.

A híres Skadarlija utca kihagyhatatlan turisztikai program: a 19. és 20. század fordulóján jött létre, amikor az itt fellelhető kávéházak az akkori belgrádi kulturális élet legfőbb színterei voltak.