Marokkó június 15-én megnyitja határait a turisták előtt

Forrás: turizmus.com

 2021. június 10. 09:06

Marokkó az elmúlt hónapokban teljesen elzárta magát a külvilágtól a koronavírus-járvány miatt. Most azonban óvatos, lépésekben történő nyitásra és a légiközlekedés újraindítására szánta el magát az ország.

A Marokkói Királyság külügyminisztériumának honlapján található közlemény szerint az országokat járványügyi szempontból „A” és „B” országokra osztották fel. Az „A” országok kedvező járványügyi mutatókkal rendelkeznek, közéjük tartozik például a legtöbb uniós ország, köztük Magyarország is. Ezekből az országokból jövő keddtől oltási igazolással és/vagy 48 óránál nem régebbi PCR-teszttel újra be lehet utazni Marokkóba. (Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán jelentette be, hogy Magyarország és Marokkó június 9-től kölcsönösen elismeri egymás védettségi igazolásait, és a beoltott magyarok számára nincs tesztkötelezettség.)

A külföldi oltási igazolással rendelkezők ugyanazokat az előnyöket élvezik Marokkó területén, mint a marokkói oltási igazolással rendelkező marokkói állampolgárok.

A „B” országokból továbbra is csak külön engedéllyel és 10 napos karanténkötelezettséggel lehet beutazni.

A marokkói légtér gyakorlatilag még mindig le van zárva, de a légitársaságok már kérelmezhetnek különleges repülési engedélyt a marokkói hatóságoknál.

A védettségi igazolvánnyal rendelkező magyar utazókra nem vonatkozik a tesztkötelezettség

Fotó: 123rf.com

A reisevor9.de értesülései szerint Marokkóban mára jelentősen sikerült visszaszorítani a járványt, és a lakosság negyede – több mint 9 millióan – megkapta az első oltását, teljesen pedig a lakosság 17 százaléka, több mint 6 millió ember van beoltva.

„Kihasználtuk az időt arra, hogy hatékony koncepciókat vezessünk be vendégeink egészségének biztonsága érdekében” – nyilatkozta Karim Harouchi, a marokkói idegenforgalmi hivatal Németországért, Ausztriáért és Svájcért felelős igazgatója, aki meg van róla győződve, hogy ennek köszönhetően sikeres lesz nyáron az újrakezdés.

A turisták bizalmát hivatott többek között növelni a „Welcome Safely” higiéniai minősítés, amelyet a marokkói idegenforgalmi minisztérium, a Bureau Veritas és a WellHospitality dolgozott ki még tavaly a turisztikai szálláshelyek számára.